Bedrägerier över internet har ökat med 40 procent i år och det kommer inte att bli bättre 2016, rapporterar SVT (25/12). Ett typexempel på de växande nya bedrägerierna är skadliga koder som via e-post kommer in i din dator och krypterar alla filer. Sedan måste man betala för att låsa upp datorn igen. ”Vi har väldigt svårt att spåra dem som ligger bakom det här”, säger Jan Olsson på polisens Nationella Bedrägericenter (NBC).
På sätt och vis är det inte oväntat att nätbedrägerierna blir fler. Inte mer oväntat än att bilstölderna gick upp och häststölderna ned för hundra år sedan. På sätt och vis finns det också fördelar med att personrånen i stället blir färre, att stölderna kan äga rum utan bruk av våld. Men bekvämligheten gäller nog i första hand förövarna, som dessutom har en mycket god chans att inte åka fast. Därför ökar nätbrottsligheten så mycket.
”På grund av ett tekniskt fel har du debiterats två gånger. När du bekräftar informationen kommer vi att återbetala till ditt konto.” De flesta är i dag medvetna om att man inte ska lämna ut uppgifter om konton eller kreditkort på internet. Men det finns alltid grupper där medvetenheten är mindre och de kriminella nätverken fiskar brett efter sina offer.
Bluffbedrägerierna är mycket resurskrävande att utreda, mycket beroende på att antalet offer är så stort. En stor hjälp för polisen vore om man kunde dömas för brottet grovt fordringsbedrägeri. En statlig utredning 2013 kom fram till detta som en möjlig rubricering. Det skulle då räcka med att bedragaren skickat ut 50 krav i syfte att vilseleda. Inte en enda behöver ha nappat på erbjudandet. Denna lag har dröjt länge nog och bör bli verklighet så snart som möjligt.
Allt är inte nattsvart. Intrycket av tidningsrubrikerna är en enorm och okontrollerad ökning som sprider sig över landet. Men Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik tyder snarare på stiltje. Mellan 2005 och 2014 har enligt Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) mellan 2,5 och 3,5 procent av svenskarna drabbats av bedrägeribrott varje år. Delar av bedrägeribrotten kan däremot öka kraftigt och det är vad som ger rubrikerna, just nu kortbedrägerier.
Man bör också tänka på vilka som kommenterar de hastiga ökningarna. I SVT i helgen var det ett säkerhetsföretag som drog stora växlar på nyheten och även förutsåg vad som ska hända nästa år: ”Både privatpersoner och företag kommer att drabbas i större utsträckning”, slogs det fast. Det går inte att frigöra sig från tanken att vi ska känna oss oskyddade och söka hjälp så fort det går. Kanske hos det företag som tycks veta vad det handlar om?
Farorna ska inte överdrivas. Tjuvar åker fast också, nu som alltid. Men polisen behöver hjälp. Av en bättre lagstiftning och av mer försiktiga nätanvändare.