Fyra järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm skulle kunna öka bostadsbyggandet kraftigt söder om Uppsala. Titeln på rapporten från Handelskammaren i Stockholm och Uppsala, Fyra spår ger 100 000 bostäder, är optimistisk men kanske inte helt orealistisk. Nu kan det också vara rätt tid att börja med planeringen för detta långsiktiga mastodontprojekt.
Den minnesgode Uppsalabon skruvar kanske lite på sig inför sådana storvulna idéer. Man minns det glada 1980-talet och Alsike stad, planerna på en stad med 30 000 invånare, breda esplanader och köpcentrum. Det blev ingenting av med det den gången, men Alsike stad finns och har vuxit sedan dess. Fyra järnvägsspår och en station skulle förändra förutsättningarna drastiskt, för Alsike liksom för Knivsta, Odensala och Bergsbrunna. Med täta turer till jobben i Stockholm, Arlanda och Uppsala blir plötsligt drömmarna mer realistiska.
Trycket på den nya regeringen är stort. Bland annat LO trycker på för att låna pengar till låg ränta, att skapa jobb och investera för framtiden. Om man kommer till skott finns det få projekt som är bättre lämpade än ett som binder ihop tre tillväxtmotorer, en stor (Stockholm) och två mindre (Arlanda och Uppsala). I en region där ett av de största hindren för tillväxt är bristen på bostäder.
I rapporten konstateras att företag investerar i Arlanda-Rosersbergsområdet med sikte på 50 000 nya jobb. Frågan är vad alla dessa människor ska bo då flygbullret hindrar vidare utbyggnad runt flygplatsen och i riktning söderut. Ännu längre söderut börjar Stockholms förorter att breda ut sig och utrymmet blir begränsat. Och det som hittills hindrat bostadsbolagen från att titta norrut är bristen på kommunikation. Med fyra spår kan detta problem vara löst.
Handelskammaren har låtit analysföretaget WSP beräkna kostnader och vinster för två nya spår mellan Märsta och Uppsala och fyra nya stationer (Nysala mellan Bergsbrunna och Alsike skulle bli den fjärde). Resultatet är en kostnad på tio miljarder kronor, vilket antagligen är lågt räknat. Men lågt räknad är också den beräknade samhällsekonomiska vinsten, 22 miljarder, enligt Handelskammaren. Det har man sannolikt rätt i.
De nya stationslägena skulle kunna generera bostadsinvesteringar på 480 miljarder kronor, 35 000 lägenheter och 65 000 småhus. De företagsekonomiska vinsterna av det är avsevärda. Näringslivet blomstrar när städerna växer och efterfrågan på varor och tjänster stiger. Denna aspekt tas inte med i beräkningar av samhällsekonomisk nytta.
Proppar och stillastående tåg är aldrig bra, men när det händer här tickar kostnaderna uppåt som allra snabbast. Handelskammarens rapport är fylld av drömmar, några 100 000 bostäder blir det kanske inte, men där finns också bra argument och ett underlag som regeringen kan ta till vara. 2+2 blir kanske 5 i Uppsala?