Under tisdagskvällen tog IS på sig ansvaret för terrordådet i Berlin i måndags då tolv personer dödades och närmare 50 skadades. Det var inte förvånande med tanke på den serie attentat som ägt rum i Europa de senaste två åren. IS har tryckts tillbaka i Syrien och Irak och uppmanat sympatisörer världen över att agera på egen hand med de vapen som står till buds. Ett automatgevär, en kniv eller, som i Nice och Berlin, en lastbil.
Som många redan påpekat var Berlin ett givet mål för terrorismen, på grund av sin mångkulturella prägel. Liksom Paris fungerar den tyska huvudstaden som en magnet för människor som vill umgås och roa sig över gränserna, där nationalitet, ras och sexuell läggning spelar mindre roll. Och det är inte bara islamister som vill tillfoga skada mot öppenhet och tolerans. Högerextremister och populister har i grunden samma intresse.
”Vi flydde från den här sortens terror men den förföljer oss hit”, säger en syrisk flykting i Berlin dagen efter. ”Vi är oroliga för hur tyskar ser på oss i dag”, säger en annan flykting, Ibrahim Sufi, till The Guardian. ”Snälla, misstänk inte oss alla”, tillägger han, syftande på en polisräd mot ett flyktingboende dagen innan.
Under 2015 och 2016 har sammanlagt 107 attacker mot flyktingboenden ägt rum i Berlin, enligt myndigheterna. Förbundskansler Angela Merkel sade efter terrorattentatet att hon inte kommer att tillåta att Tyskland blir paralyserat av rädsla. ”Även om det är svårt i denna stund måste vi hitta styrkan att fortsätta leva tillsammans i frihet och öppenhet”, sade hon.
Frauke Petry, partiledare för högerextrema AfD (Alternative für Deutschland), har motsatt strategi och vill öka rädslan hos tyskarna. ”Detta var ingen isolerad händelse, och inte den sista. Den här miljön är en följd av de problem vi systematiskt har importerat till landet de senaste 1,5 åren”, sade hon. Marine le Pen håller med i Frankrike, liksom högerpopulister i en rad andra EU-länder. Över alltihop svävar Vladimir Putin, som vill se ett splittrat EU med försvagade nationalstater. Han ser framför sig en värld där han kan göra upp med Donald Trump, utan hänsyn till Europa.
Nästa år går Frankrike och Tyskland till val. De partier som vill fortsätta att stå för öppenhet är satta under hård press, medan populisterna har motsvarande fördel. Men valen här, liksom i Nederländerna i vår, handlar om långt mer än migrationsfrågan. I det öppna samhället ingår också yttrandefrihet, pressfrihet och allas lika rättigheter. Att detta lätt kan gå förlorat visar exemplet Polen (se Håkan Holmbergs signerade ledare).
Terrorn måste bekämpas. Det sker genom ökat samarbete mellan länder, polis och underrättelsetjänst. Och genom att fortsätta leva som i Paris och Berlin, att stå upp för det öppna samhället.