Palestinska Folkets Förening i Uppsala väntas få avslag på bidragsansökan. Arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott landade i beslutet inför nämndens sammanträde på måndag. Bakgrunden är en demonstration mot Israel som nämnda förening arrangerade i centrala Uppsala en lördag i maj. Bland talarna fanns vänsterpartisten Torbjörn Björlund, kommunfullmäktigeledamot och tidigare riksdagsledamot, och svenska Ship to Gazas ordförande Jeannette Escanilla som även är anställd på Uppsala universitets Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism. På bilderna från manifestationen, upplagda på Palestinska Folkets Förenings Facebooksida, kan man även se socialdemokraten Lisa Pelling tala i mikrofonen.
Manifestationen fick snabbt uppmärksamhet på grund av en osmaklig bild på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han framställdes som en vampyr med Davidsstjärnan i pannan och blodiga tänder, lutad över ett gråtande palestinskt barn. "Bildspråket är en direkt parallell till grovt antisemitiska framställningar av judar", som Svenska kommittén mot antisemitism kommenterade det hela. Palestinska Folkets Föreninghar all rätt i världen att demonstrera och säga sin mening. Så länge man inte bryter mot lagen ska yttrandefriheten gälla. Ett plakat kan vara antisemitiskt, islamofobiskt eller rasistiskt, utan att för den delen vara olagligt. Men även om alla har friheten att uttrycka sin mening, betyder det inte att man har rätt att få bidrag för sådan verksamhet.
Centerpartiets Mattias Johansson tog initiativ och väckte frågan i arbetsmarknadsnämnden. "Det är oacceptabelt den här typen av budskap och aktioner tolereras vid en manifestation. Uppsala kommun ska inte finansiera rasism och antisemitism", sa Johansson. Sedan var bollen i rullning.
Nyligen skrev Kristdemokraternas kommunalråd Jonas Segersam tillsammans med partikamrater att Palestinska Folkets Förening i fjol fick 34 500 kronor i föreningsstöd av arbetsmarknadsförvaltningen i kommunen (Unt.se, 24/5). KD har därför lämnat in en skriftlig fråga om föreningsstöd till Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan som är ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
I ett pressmeddelande förtydligar Hassan (L) att nolltolerans ska råda mot antisemitism. "Den berörda föreningen har inte levt upp till kommunens bidragskriterier och därför avslår vi deras ansökan", slår kommunalrådet fast. Om föreningen vill söka bidrag framöver behöver de helt enkelt redovisa en åtgärdsplan för att intyga att man står upp för demokratiska värderingar och är emot antisemitism. Dessutom vill ansvariga att förvaltningen ser över föreningsbidragen och säkerställer att bidrag inte ska gå till föreningar som bryter mot reglerna. Man vill att rutinerna ses över.
Det är välkommet. Att ha rätt att säga sin mening innebär inte per automatik att ha rätt till föreningsbidrag. "Ska verkligen Uppsalabornas skattepengar gå till föreningar som sprider uråldrig antisemitisk propaganda?", som Kristdemokraterna i Uppsala frågade. Svaret från arbetsmarknadsförvaltningen och det politiska styret blev det enda rimliga: nej.