Det är inte förvånande. Gång på gång har det slagits fast i domstol att privatpersoner som kört Pop brutit mot taxitrafiklagen. Att fortsätta rekrytera förare när de riskerar att dömas för olaga taxitrafik blev till slut ohållbart för företaget, som dock hoppas kunna återlansera en liknande tjänst i framtiden.
Nedläggningen omfattar inte de mer konventionella taxitjänsterna från Uber som nu kommit till Uppsala. Företaget är här för att stanna eftersom det har hittat sin nisch på marknaden genom att använda ny teknik för att erbjuda en smartare och smidigare tjänst än konkurrenterna.
Det finns anledning att vara kritisk till hur taxinäringen svartmålat Uber och kamouflerat egenintresset till allmänintresse. Lagar och regler bör aldrig vara så stela att samhällsnytta går förlorad. Men en del kritiker av UberPops öde låtsas som att en fri marknad bör vara en marknad utan regler. Så är det inte. Konkurrens förutsätter tydliga spelregler.
UberPop-frågan handlar om det ska vara fritt fram för vem som helst att när som helst iklä sig rollen som yrkesförare. De som menar det hänvisar till att det ger människor som står långt från arbetsmarknaden en chans att stå på egna ben, samtidigt som personer som inte har råd att åka vanlig taxi kan ta sig fram dit de ska billigt och bekvämt. Mot det kan man hävda att det inte blir så mycket över till förarna när Uber tagit sin del av kakan, att många förare bevisligen inte betalar skatt, att Uber duckar för försäkringsfrågor och att förare släppts fram utan någon lämplighetskontroll.
Den nya delningsekonomin erbjuder en mängd nya möjliga transaktioner grundade i både ideella insatser och affärsverksamhet. Uber tillhör det sistnämnda. Bolaget är värderat till ungefär 500 miljarder kronor. Av en sådan aktör kan man förvänta sig att tjänsterna håller en viss kvalitet. Uber har dock inte velat axla det ansvaret för UberPop.