Centerpartiet var sist ut och nu har alla fyra allianspartierna presenterat sina skuggförslag till vårpropositioner. Åtta års tätt samarbete har inte gått spårlöst förbi, vilket visas av att partierna i hög grad håller sig till de profilämnen de tilldelades inom alliansen. För Kristdemokraterna tidigare i veckan innebar det förslag om statliga sjukhus, för centerns del (DN Debatt 5/5) innebär det mer av närings- och miljöpolitik.
Centern slår på stort med en ”jobbpakt för småföretagen”. Men pakten är dessvärre tom på skarpa förslag och kommer bara med en önskan att dess lärlingsprogram ska fungera bättre än alliansens egna introduktionsjobb för några år sedan. Konkret visar C sig som småföretagarnas vän när man sänker beskattningen på delägarskap i nystartade bolag, en liten men viktig förändring då aktier ofta är det enda man kan locka nyanställda med i dessa företag. Ändå måste man visa mer i opposition mot en industrivänlig socialdemokrati.
Då är det lättare för Annie Lööf att opponera mot ett Miljöparti i regering med Socialdemokraterna. Centern ska förena tillväxt och jobbskapande med miljötänkande, sänkta skatter på jobb och höjda miljöskatter. Återigen inga skarpa förslag, bara ett påpekande att man inte tänker höja skatter på förnybara bränslen som regeringen föreslår. Detta svider förstås i skinnet på språkröret Åsa Romson som nog gärna skulle lägga ett eget budgetförslag i dessa dagar.
Om Centern, KD och Moderaterna tycks lite vilsna på egen hand, ser däremot Folkpartiet ut att ha längtat efter att presentera en egen politik. FP har redan lämnat en försvarsuppgörelse och i sitt budgetförslag går man inte bara hårt åt regeringen utan gör också upp med den fackligt vänliga linje som alliansen kom att representera med finansminister Anders Borg (M) som främste arkitekt. En reformerad arbetsrätt, ett utvidgat lärlingssystem och större lönespridning står på FP:s önskelista.
Hur Moderaterna svarar på detta är lite oklart, liksom vilken väg partiet vill gå i övrigt med Anna Kinberg Batra som partiledare. Vårbudgetförslaget var ytterst försiktigt med ett utökat jobbskatteavdrag även för 64-åringar (ett år tidigare) och bättre studielånsvillkor för vuxenstuderande. Nya Moderaterna är inte nya längre och rollen som ett något överjäst statsbärande parti var aldrig lyckad. Partiet har en intern opposition mot Decemberöverenskommelsen och måste nu komma vidare i processen med att skapa en alldeles egen politik.
Som en länk mellan de fyra partierna, och som en trygghet inför valet 2018, finns ändå arbetslinjen. Runt det enkla faktum att det ska löna sig att jobba, och att trösklarna till arbete ska vara låga, kan man alltid skapa en sammanhållen politik. Vägen dit är det bara bra om det finns en oenighet om.