Jag behöver en ekonomisk cocktail

Sverige behöver öka sin tillväxt för att framtiden inte ska vara alldeles för mörk.

Negroni. En lika bra cocktail, fast av åtgärder är vad svensk ekonomi behöver.

Negroni. En lika bra cocktail, fast av åtgärder är vad svensk ekonomi behöver.

Foto: Louise Dixon

Ledarkrönika2025-07-20 09:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Här om dagen satt jag och min vän på balkongen och njöt av varsin Negroni. Vi pratade om stort och smått. Bland annat hur perfekt Negroni som drink är – det är den ultimata cocktailen. Den har en bra balans mellan att vara bitter, syrlig och söt. Samtidigt är den stark, vilket är bra om man ska vidare under kvällen. Konversationen hörde till kvällens små ämnen.

Ett av de stora ämnena var att det inte är en rolig tid att vara ung just nu. Många av mina vänner har svårt att få jobb, trots universitetsexamen. Och samtidigt som arbetslösheten är högre än på länge får företag inte fatt i relevant arbetskraft.

Ekonomin går dåligt. På 1970-talet, när mina föräldrar var i ungefär samma ålder som jag är nu, var Sverige OECD:s fjärde rikaste land. I dag har vi halkat ner på en trettonde plats. Som det inte räckte är det krig i vår närhet och konstant får man höra att Sverige aldrig varit så hotat som det är nu.

Det är svårt att inte känna oro inför framtiden. Men, pessimism är ett dåligt plagg för en ungdom (eller någon, för den delen) att bära. Så jag tänker låta bli. För trots allt går det mesta att lösa om Sveriges ekonomi kan få ta fart. Den ekonomiska tillväxten är då helt central. Men då behöver politiker på alla nivåer börja jobba.

I Uppsala tycks dock inte det S-ledda styret förstå att det är företag som skapar tillväxt. Under lång tid har företagsklimatet varit uselt. I den senaste rankningen av kommuners företagsklimat, hamnade Uppsala på plats 221 av 290. Och i stället för att försöka ändra på saken väljer man att konkurrera ut verksamhet med kommunalt finansierade utebiografer och cykelverkstäder.

Regeringen tycks förstå saken lite bättre. Flera skattesänkningar är införda för både privatpersoner och bolag. Det ska också tillsättas ett ”Förenklingsråd” som ska minska företagens regelbörda.

Bolagsskatten, den statliga inkomstskatten och arbetsgivaravgiften kan dock sänkas ytterligare. De hårda reglerna för arbetskraftinvandring borde slopas. Framför allt borde man sätta ett tillväxtmål för att kunna följa upp och jobba efter att faktiskt se till att den ökar. Här har Svenskt Näringsliv lyft 2,5 procent som relevant siffra.

Den mest akuta kursändringen måste dock göras på EU-nivå. Man brukar skämta om att USA uppfinner, Kina kopierar och EU reglerar. Och även om det såklart är att raljera stämmer det till stor del. För några decennier sedan var det inte alltför stor skillnad mellan USA och EU:s ekonomier. I dag har USA sprungit om med hästlängder.

En viktig förklaring är alla de hämmande EU-reglerna. Mellan 2019 och 2024 har den amerikanska kongressen stiftat 3 500 lagar. Samma siffra för EU är 13 000. Även om det inte är en klockren jämförelse, ger det ändå en fingervisning om vad EU håller på med.

Tillväxt handlar inte bara om att göra oss rikare för levnadsstandards skull. Den är också avgörande för vår säkerhet. Med en stolle i Vita huset har det blivit tydligt att USA inte är att lita på när det kommer till att försvara oss mot den aggressiva grannen i öst. Varför man nu någonsin försatte sig i den positionen.

Ska vi finansiera Ukrainas försvar, och vårt eget, behövs pengar. Och med en hög tillväxt har vi det.

Det må verka torrt och trist. Men alla de saker som hålls kära är faktiskt tillväxt. Små som stora. Möjligheten att utbilda sig, starta företag och förverkliga sina drömmar. Men också frihet och säkerhet för Sverige som land. Det börjar dock med lägre arbetslöshet, högre sysselsättning och bättre företagsklimat. Det börjar med en högre tillväxt.

För det behövs en stark cocktail med smått och gott för att sparka i gång ekonomin. Det konstaterade jag och min vän medan vi tog en smutt av vår Negroni innan vi sparkade i gång kvällen.