Som en mardröm som aldrig tar slut. Så måste det kännas för de budgetansvariga på Uppsala universitet och universitetsbiblioteket. Det spelar ingen roll om de statliga anslagen ökar. Hyreshöjningarna från fastighetsägaren äter upp allt. Kvar blir minusposter och besparingar som slår mot forskning och undervisning.
Och värst av allt: det är samma stat som ger pengar till verksamheten, som samtidigt snor åt sig slantarna i höjd hyra. Fastighetsägaren är nämligen statlig.
Det är något djupt skevt i hur staten ger med ena handen och tar med den andra – och att det har fått pågå under så lång tid.
Akademiska hus och hyrorna har nämligen länge varit en olycklig följetong. Ja, på många sätt en mardröm för dem som varje dag jobbar för att forskare och studenter ska ha så bra förutsättningar som möjligt. Carolina Rediviva ägs förvisso inte av Akademiska hus, men av likaledes statliga Statens fastighetsverk.
För UNT (10/4) förklarar Johanna Hansson, överbibliotekarie och chef för Uppsala universitetsbibliotek, att de stigande hyrorna tvingar fram besparingar. För att komma till rätta med ett allt större underskott, måste sannolikt personal avskedas.
Följderna lär bli försämrade öppettider, färre studieplatser och sämre tillgång på böcker. Detta är förändringar som slår direkt mot studenter och forskare vid universitetet.
Uppsala universitet, som är bibliotekets huvudman, kan inte skjuta till mer pengar i någon större utsträckning. Även universitets ekonomi är dålig, också det delvis på grund av hyreshöjningar.
Situationen liknar den som bland andra Dramaten och Nationalmuseum stod inför härom året. Då varnade dessa statliga institutioner för att de skulle vara tvungna att dra ner på verksamheten, eftersom den – tamtaram! – statliga fastighetsägaren höjde hyrorna för mycket.
Jag är ingen jurist, men jag har förstått att Akademiska hus och Statens fastighetsverk måste ta ut marknadsmässiga hyror, att de inte får ”subventionera” sina statliga hyresgäster. Så kan det absolut vara. Men att det skulle innebära att frågan är olöslig? Det är ju bara strunt.
Här ett anspråkslöst förslag till ansvariga statsråd, Akademiska hus och Statens fastighetsverk: Lös problemet. Slå fast på vilken nivå verksamheten ska bedrivas, anslå tillräckligt mycket pengar för det och för att betala en marknadsmässig hyra.
I den bästa av världar hade man bara skrotat den här pengakarusellen som ingen utom de närmaste förstår och försvarar. Men om det nu inte går, är det enda rimliga att garantera att verksamheten håller en hög nivå.
Universitetet och biblioteken finns trots allt där för studenterna och forskarna, inte för att generera pengar till statliga bolag och verk.