Uppsala borde välkomna amerikanska forskare

När den amerikanska presidentadministrationen gör forskare oönskade forskare borde det vara öppet mål för Uppsalas två universitet.

Uppsala universitet borde vara en naturlig hemvist för amerikanska forskare som inte längre kan verka i USA.

Uppsala universitet borde vara en naturlig hemvist för amerikanska forskare som inte längre kan verka i USA.

Foto: Kattis Strömgren

Ledarkrönika2025-03-28 14:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Välkommen hit, välkommen hem. Här är det kallt och mörkt och dessutom får du ett av världens högsta skattetryck. Med en sådan pitch borde det vara svårt att få hit framstående utländska forskare.

Men det behöver det inte inte längre vara. På andra sidan Atlanten jagar USA:s president Donald Trump och Elon Musk alla akademiker vars forskning inte passar deras politiska inriktning.

Det har rapporterats om sökningar på ord som ”funktionsnedsättning”, ”kvinna” och ”svart” för att avgöra vilka forskningsprojekt som eventuellt ska bli av med finansiering. Elon Musks finansiella motorsåg skär dessutom bort allt offentligt stöd till de forskningsområden som anses icke önskvärda.

I ett uppmärksammat exempel gick den amerikanska regeringen ut med att de skulle stoppa finansieringen till forskningsprojekt som handlade om att byta kön på möss. Egentligen handlade forskningen om hur diabetes påverkas av olika hormoner.

Detta är inte bara berättelser om hur den amerikanska regeringen förstör sina universitet. Det är dessutom berättelser om hur akademiker får sina liv och karriärer förstörda.

Här finns en möjlighet att ändra Sveriges rykte som ett kallt och nyrikt land som är måttligt intresserat av bildning. De forskare som den amerikanska regeringen nu vill bli av med, skulle kunna erbjudas en plats vid Uppsala och andra lärosäten i landet.

Om det tidigare var svårt att konkurrera med amerikansk lönenivå, väder eller bekvämlighet, har de amerikanska forskarna inte längre något akademiskt hemland. Det borde vara enklare än någonsin att få hit dem.

Fortfarande finns trösklar som måste slipas ner. Många svenska politiker värderar inte bildning tillräckligt. Moderaterna i regionen skrev nyligen om att fokuset i kursutbudet på folkhögskolan borde skiftas till att ligga närmare arbetsmarknadens behov. Att ha världsledande utbildningar och forskning handlar dock om mer än bara arbetsmarknaden.

De amerikanska forskarna är redan desperata efter ett nytt hem. Då är läget perfekt att göra Uppsala så attraktivt som möjligt för dem. Kylan och mörkret – och skattetrycket – är inte så mycket att göra åt. Vi kan inte förändra kylan eller mörkret, men vi kan göra Uppsala trevligare på andra sätt.

Forskarna måste ha någonstans att bo och dessutom inte tyngas av för höga skatter. Här finns en chans att både hjälpa den fria forskningen och samtidigt ge svensk högre utbildning en rejäl vitamininjektion.

Så till alla husvilla amerikanska forskare: Här är visserligen både kallt och mörkt – men välkommen hit, välkommen hem.