Det finns en gyllene regel inom krishantering: lägg dig platt, erkänn och be om ursäkt för dina misstag, offentliggör allt. Den är lika enkel som intuitiv: så länge du fortsätter att dölja något eller inte fattar de beslut som uppfattas som rimliga, kommer den mediala granskningen – och den folkliga upprördheten – att bestå.
Alla beslutsfattare vet detta, såväl inom politik som näringsliv, men ändå har de svårt att följa dessa tumregler när det bränner till. Det är som att de inte ser hur stor stormen är för att de befinner sig i dess mitt.
Detta makthavarnas särskilda tunnelseende blir plågsamt tydligt i fallet med tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra. Om hon bara direkt hade erkänt sina misstag och agerat (sagt upp personen som rekryterats på ett felaktigt sätt) hade saken varit ur världen för längesedan. I stället fortsatte den mediala granskningen och Kinberg Batra har nu tvingats avgå som landshövding.
Samma resonemang går att tillämpa på hur Uppsalas rödgröna styre har hanterat missförhållanden i allmänhet och övergrepp i synnerhet inom den kommunala hemtjänsten. I UNT:s pågående granskning framgick det tidigt att det inte bara var 84-åriga Vera – som våldtagits i hemmet – som råkat illa ut. Problemen är sådana att det är fog att tala om ett mer övergripande systemfel. Det är något som inte stämmer i hur hemtjänsten styrs.
Men vadå? utbrister vän av ordning, såväl kommunalråd i styret som i opposition har ju fördömt det inträffade. Äldrenämnden och vård- och omsorgsförvaltningen håller regelbundet återkommande pressträffar där man informerar om hur man arbetar med att förbättra situationen.
Ovanpå detta fattade dessutom kommunstyrelsen och äldrenämnden beslut om att införa en rad åtgärder för att förbättra de äldres trygghet. Bakgrundskontroller vid anställning återinförs. Man ska också avsätta 10 miljoner kronor för att en särskild grupp ska kunna assistera vid intervjuer och bland annat kontrollera så att de jobbsökande inte ljuger om referenser.
Vidare ska hela arbetssättet inom hemtjänsten förändras. Den hårt kritiserade minutstyrningen ska avskaffas (UNT 24/9). I stället ska hemtjänstpersonalen organiseras i små grupper, så att varje äldre bättre lär känna sin hemtjänstpersonal.
Och för att komma åt det akuta läget ska Uppsala kommun dessutom ringa eller göra hembesök hos samtliga cirka 3000 personer som har hemtjänst. Syftet är att få en uppfattning av hur stora problemen är.
Trots denna genuina vilja att förändra och förbättra, väljer man ändå att säga nej till att genomföra en extern granskning av hemtjänsten. Precis som så ofta när man står i krisens mitt glömmer Uppsalas rödgrönas styre bort krishanteringens elementa: gör allt som är möjligt att göra.
Centerpartiets förslag om att låta en utomstående aktör granska verksamheten röstades ner av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet på torsdagens kommunstyrelse. Detta trots att även fackförbundet Kommunal har ställt sig bakom C-kravet. I ett gemensamt pressmeddelande med Centern riktade man också kritik mot det rödgröna beslutet.
Äldrenämndens ordförande Tobias Smedberg (V) var snabb med att avfärda förslaget: ”Det som behövs nu är inte att ett företag gör ännu en utvärdering. Det som behövs nu är handling.”
Visst behövs handling. Men framför allt behövs ett agerande som gör att det är ställt bortom minsta tvivel att man gör sitt yttersta för att reformera hemtjänsten. Och för det behövs en extern granskning – också om den genomförs av ”ett företag”.
De rödgröna måste lägga den sista prestigen åt sidan och komma ihåg krishanteringens gyllene regel. Om inte annat för de äldres trygghets skull.