Dejtingappar kan få oss att må skit

Hur mycket är dopaminkicken från en matchning värd egentligen?

Ny forskning visar att Tinder-användare tenderar ha fler sexuella partners, vilket inte behöver vara positivt.

Ny forskning visar att Tinder-användare tenderar ha fler sexuella partners, vilket inte behöver vara positivt.

Foto: Patrick Sison/AP/TT

Ledarkrönika2025-07-16 17:39
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Nyligen skrev ledarskribenten Rutger Brattström på SvD (14/7) om att Tinder får kvinnor att må bättre. Texten tar avstamp i ny forskning som lyfter vissa fördelar som appen kan ha. Av rubriken att döma har Brattström landat i att dejtingplattformarnas framväxt inte bara en möjlighet, utan också en säkerhet, för att kvinnor ska må bra. Det är att dra alldeles för stora växlar. För än finns mycket som talar för motsatsen.

Forskningen i fråga visade marginellt positiva effekter på ökat välmående i form av lägre risk för depression och ätstörningar. Det kan bero på att uppmärksamheten blir en slags bekräftelse som får kvinnor att känna sig mer självsäkra. Och visst verkar det logiskt. Men hur beständig och hållbar är den självkänslan när den blir avhängig små, korta, stötar i form av en ny matchning eller ytligt smicker från en främling?

Dessutom visar samma forskning att Tinder-användare har fler sexuella partners. Brattström lyfter själv risken för sexuella övergrepp och könssjukdomar, vilket såklart är de största farorna. Bara här i Uppsala åtalades nyligen en man för våldtäkt efter en Tinder-dejt som gått fel, vilket UNT (29/6) rapporterat om. Som tur är hör detta till ovanligheterna.

Vad som däremot är en risk som berör flera är vad sådant meningslöst sex på snabba Tinder-dejter gör med måendet. Här går forskningen isär. Det kan finnas positiva effekter, men stöd finns också för att det ökar ångest, ånger och nedstämdhet. För kvinnor tenderar de negativa känslorna att öka, ju mer meningslöst sex de har. Om vi nu ska tala kvinnors mående. 

Jag är inte någon värdekonservativ förespråkare av att sex bara ska has med den man ska gifta sig med. Men det går inte att komma ifrån att lång tid av flyktiga intima möten riskerar att försämra måendet, särskilt om man innerst inne är ute efter något annat.

För det är också ett problem. Forskare från bland annat Stanford har genom en annan studie visat på att en stor andel, två tredjedelar, redan är i ett annat förhållande och därmed inte har särskilt seriösa avsikter. Visserligen är väl inte läget inte mycket bättre på krogen, men en stor tillgänglighet av snabb bekräftelse är inte någonting som nödvändigtvis får oss at må bra på lång sikt.

Det är såklart bra att det finns innovativa sätt att möta nya kärlekspartners. Och ett par som har träffats via Tinder är varken sämre eller bättre. Men att utifrån en forskningsrapport, som lyfter enskilda positiva effekter som appen kan ha, dra slutsatsen att Tinder får kvinnor att må bättre är inte rimligt. Den kan också få oss att må skit.