Stockholms Thatcher går mot omval

Inom Sverige finns knappast några paralleller till hatet mot Irene Svenonius (M).

Irene Svenonius (M), regionråd.

Irene Svenonius (M), regionråd.

Foto: Gustaf Månsson

Ledarkrönika2021-11-02 18:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mycket att säga om Storbritanniens fd premiärminister Margaret Thatcher (1979-1990), en av de mest beundrade och mest hatade britterna genom tiderna. Tonvikten ligger på det senare då hon fått symbolisera ojämlikhet och hårdföra nyliberala reformer, inte bara i Storbritannien utan över hela västvärlden.

Det är dock ett faktum att Storbritannien gick från att kallas ”Europas sjuke man” på 1970-talet till att bli en av de ledande ekonomierna, med hög tillväxt och låg arbetslöshet, något som bland andra Tony Blair kunde bygga vidare på. Det är också ett faktum att knappt någon av alla Thatchers reformer och avregleringar har rullats tillbaka.

Det finns också en hel del att säga om finansregionrådet i Stockholm sedan 2017, Irene Svenonius (M). Under den förra mandatperioden handlade kritiken mot henne i första hand om bygget av Nya Karolinska, med skenande kostnader, om vårdvalet samt om diverse utförsäljningar av vårdcentraler.

Framåt valet 2018 nådde kritiken stormstyrka och var till stor del riktad mot Svenonius personligen. Chocken i S-leden när Stockholmsväljarna gav henne förnyat förtroende gick nästan att ta på.

Den pågående mandatperioden har präglats av dödshot mot Svenonius som i fjol också fick sitt hus vandaliserat av vänsterextremisterna AFA. Coronakommissionens rapport i förra veckan handlade till stor del om misslyckandet med testning och brist på skyddsutrustning under förra våren. Den största regionen hade förstås störst problem. Regeringen och FHM säger det inte rakt ut, men visst hade vi klarat pandemin ganska bra om det inte vore för Irene Svenonius. Det är andemeningen.

Med tio månader till valet befinner sig förlossningsvården i Stockholm i en svår kris. Barnmorskor säger upp sig. ”Hon ska fasiken veta att det inte är tomma hot. Hör du oss, Irene Svenonius?”, säger en av dem (Aftonbladet 30/10).

Som med Thatcher är några faktum ändå på sin plats. Det var ett enigt Stockholms läns landsting som 2003 beslutade bygga Nya Karolinska. Som Uppsalabo vet man också allt om nya sjukhusbyggnader och risken för att kostnader drar iväg. Liksom om permanenta underskott för storsjukhus där missnöjd personal säger upp sig i grupp, alldeles oavsett den politiska färgen på styret. 

Regionnivån är ett problem i sig för Sverige, det har inte minst pandemin visat i blixtbelysning. Men inför 2022 bör man hålla i minnet att Region Stockholm har landets mest hälsosamma ekonomi (5,8 miljarder kronor i överskott 2020). Samt att Margaret Thatcher trots kritiken blev omvald två gånger om.