Det började med att Uppsala-vd:n fick ett sms i mobilen, veckan efter midsommar i somras. Sedan följde en mardröm för hela familjen där den 17-årige sonen kidnappades, hölls fången och misshandlades under nästan en vecka innan han plötsligt släpptes. Gärningsmännen krävde en lösensumma på 15 miljoner kronor från vd:n.
Sju personer har nu åtalats, misstänkta för kidnappningen. Pojkens familj har påverkats så allvarligt att de ännu, fem månader senare, inte har kunnat återgå till en normal vardag, enligt deras advokat. ”Att en Uppsalaföretagare på den här nivån utsätts för utpressning i samband med en kidnappning är närmast unikt”, skriver UNT (26/11). Men det vet vi faktiskt ingenting om.
Det började också med ett sms för storbolags-vd:n Joachim Kuylenstierna, när hans plan tagit mark på London Heathrow för drygt ett år sedan. ”I det fall du har svårt att förstå så ska du tänka på att det i dag inte kostar mer än 200,000 SEK att statuera det exempel som du behöver för att förstå” löd budskapet som blev inledningen på en mardröm som inneburit förlorade uppdrag, en slaktad förmögenhet och många liv som slagits i spillror (DN 26/11).
Kuylenstierna skulle betala cirka 100 miljoner kronor, en ”skuld” från en affär för 15 år sedan, Utpressarna visade direkt att de var väl förberedda. Med hundratals bilder var det tydligt att de kartlagt vd:n och andra i ledningsgruppen: bostäder, kontor, bilar, skolor och fotbollsplaner där barn brukade träna. Hemma i Sverige igen blev vice vd:n förföljd av en bil som filmade honom.
Ett säkerhetsföretag kopplades in och man diskuterade att betala för att slippa följderna. ”Jag förstod att det var gängse norm”, säger han. Men Joachim Kuylenstierna bestämmer sig för att koppla in polisen och inte betala ett öre. ”Man säger att man ska få bort den organiserade brottsligheten och sen sitter storbolagen och betalar mutpengar som göder den. Du kan aldrig råda bot på det här om du inte låter rättsväsendet sköta det.”
Nu åtalas åtta personer för utpressningen, ”underhuggare”. Samtidigt är Kuylenstierna svårt stukad och sedan tre månader på flykt. För två veckor sedan exploderade en sprängladdning på en adress på Gärdet i Stockholm där det bor en namne till honom, ingen släkting. Skulle han betala utpressarna om han fick leva om de senaste 15 månaderna? DN ställer inte den frågan.
Personerna som kidnappade Uppsala-vd:ns son var inte så förslagna. Till exempel visste de inte hur rik vd:n var, att han var anställd och inte delägare. Kanske kan detsamma sägas om de personer som kidnappade en 35-åring i våras och krävde hans familj (som driver företag) på miljonbelopp. Polisutredning pågår och fallet har inte nått offentligheten förrän nu (UNT 27/11).
Ur gärningsmännens perspektiv är det bästa om fysisk kontakt aldrig behöver äga rum, att det räcker med hoten. Risken för att åka fast ökar naturligtvis med transporter, vittnesmål och teknisk bevisning.
Förutsättningarna för att bedriva utpressning i Sverige är tyvärr mycket goda. Visserligen slopades tidigare i år förslaget om ett register på samtliga svenskars förmögenhet. Men uppgifterna finns ändå lätt tillgängliga på kommersiella sajter som Ratsit, Mr Koll och många fler. Härom veckan presenterades, sent omsider, en utredning som vill att grundlagsskyddet begränsas för dessa söktjänster.
Den utbredda gängkriminaliteten gör att det finns gott om utförare med stort våldskapital. Vilka får ett hot-sms i dag? Lisa i stora villan vid Mälaren? Företagaren Ahmed? Eller Lars som sparat ihop några miljoner under ett strävsamt liv? Hur stor är chansen för att de i så fall hör av sig till polisen?