När ska regeringen förstå allvaret?

Polisen har till fullo förstått samhällsfaran med gängvåldet. Men regeringen övertygar dessvärre inte.

Polischeferna Mats Löfing och Stefan Hector inkledde i måndags en särskild nationell händelse om gängvåldet.

Polischeferna Mats Löfing och Stefan Hector inkledde i måndags en särskild nationell händelse om gängvåldet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2019-11-12 16:32
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Natten till i går förstördes ett garage efter en explosion i Hässleholm. Ingen skadades, men sannolikt har ytterligare någon eller några fått veta att de har ögonen på sig. Och tryggheten har fått sig ännu en törn i en mycket vid krets runt offret, socialt och geografiskt.

Hittills i år har det nationella bombskyddet skickats till över 100 sprängdåd i Sverige, mot 39 vid samma tid förra året. ”Det är en exceptionell nivå för ett land som inte har en lång historia av terrorism eller inte befinner sig i någon form av väpnad konflikt”, säger kriminologen Amir Rostami till Dagens Nyheter (4/11). Rikspolischefen Anders Thornberg gav uttryck för samma sak nyligen.

Sprängningarna har mirakulöst nog inte krävt några dödsoffer i år. Det har däremot skjutvapenvåldet. Även här saknas en motsvarande ökning i jämförbara länder. De två kvinnorna som sköts till döds i Malmö och Stockholm i somras har fört upp frågan om gängvåldet högt på dagordningen. När två 15-åringar sköts i Malmö i lördags - den ena dog och den andra vårdas fortfarande för livshotande skador – hamnade det allra högst upp.

Polisen har mobiliserat alla krafter mot gängvåldet, som betraktas som en särskild händelse sedan ett par veckor. ”Operation Rimfrost” har satts i gång och alla ansvariga chefer har varit synliga den senaste veckan. I går redogjorde Carin Götblad för läget i Region Mitt vid en pressträff i Uppsala.

Danmark har infört gränskontroller mot Sverige, en i sig mycket anmärkningsvärd åtgärd. Den svenska regeringen skulle efter mordet på den 30-åriga småbarnsmamman i Malmö ”jaga de skyldiga till världens ände” och ”sätta in alla resurser”. Men dessa har hittills klarat sig undan och efter det senaste mordet och mordförsöket har tre partier, M, KD och SD, varslat om misstroendevotum mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Eftersom C och L säger nej kommer inte Johansson att avsättas. Det är lika bra då hela regeringen bär ansvaret för situationen, liksom tidigare regeringar. Ny lagstiftning bör heller inte hastas fram under press, men mycket annat kunde förstås ha gjorts långt tidigare.

Ulf Kristersson (M) hade ändå en poäng när han i helgen skrev på Facebook att ”hade jag varit statsminister hade jag nu lagt allt annat åt sidan”. Sedan dess har ännu en skjutning ägt rum i Malmö, där också sprängmedel hittats. De ansvariga statsråden har inte övertygat med sina hugskott och havererade gängsamtal. Det gäller Stefan Löfven, Morgan Johansson och inte minst inrikesminister Mikael Damberg, ansvarig för polischefer som däremot förstått allvaret.