Inte många kör 40 i Uppsala

Varje ny hastighetsskylt bör tänkas igenom noga.

Foto: Fotograf saknas!

SIGNERAT JOHAN RUDSTRÖM.2019-09-26 00:15
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I fjol sänktes hastighetsbegränsningen på många av Uppsalas gator till 40 kilometer i timmen. Nu föreslår Trafikverket en sänkning till 80 kilometer på ett antal landsvägar utanför staden, bland andra på 77:an mot Rimbo och 72:an mot Heby. Motivet är förstås säkerhet, att ”fart dödar”. ”En kollision i 80 km/tim istället för 90 km/tim gör att risken att omkomma minskar med 40 procent”, skriver Trafikverket i förslaget som gått ut på remiss.

Men har Uppsala verkligen blivit säkrare av 40-sträckorna? En effekt kan vara att skillnaden i hastighet har ökat. På tidigare 50-vägar i ytterområden, med god sikt och i övrigt goda förhållanden, körde många i 60-70 kilometer i timmen. Gissningsvis gör de fortfarande det, men samsas nu med laglydiga 40-trafikanter. På samma sätt kommer de som fortsätter att köra 100 på den breda 77:an mellan Knivsta och Husby-Långhundra att snabbt se bakljusen på den som håller knappa 80, och försöka köra om. Att olika fart orsakar olyckor är också en sanning.

En verkligt oroande säkerhetsfråga gäller skolorna. 30-begränsningen vid skolor under skoltid var starkt inmutad, även bland nämnda förare som ofta kör lite för fort. Den har nu tagits bort och ersatts av 30 eller 40 kilometer i timmen dygnet runt. Även om det fortfarande är 30 vid skolorna har exklusiviteten försvunnit. Vi ska köra ”långsamt överallt” och är kanske inte särskilt uppmärksamma just vid skolorna. Konsekvenserna kan bli förödande.

Polisen är en viktig remissinstans för nya fartbegränsningar. Trafikpoliser vet hur trafiken fungerar och att lägre fart inte är den enda säkerhetsparametern. Det är också väsentligt att gränserna respekteras. Särskilt kan vana yrkesförare komma att sätta sina egna gränser. Resurser till fartövervakning är också en del av kakan, då det måste finnas en risk att åka fast. Tycker politikerna att detta är ett högt prioriterat område för polisen i dag? En retorisk fråga i tider av gängsamtal.

Bilarna har blivit säkrare. Moderna bilar är krocksäkrare och mer lättmanövrerade. Laddhybriderna tar över och allt fler 18-åringar tycker att det räcker med ett körkort för automatväxlade bilar. Utan fumlande med växelspaken flyter stadstrafiken bättre och olyckorna minskar.

Vägarna kan också bli säkrare, bredare och med bättre sikt. Faran är att man i stället för dyra vägbyggen i stället vill lägga ansvaret på bilförarna: kör långsammare. Då kan vi dessutom bygga tätare utan att trafiksäkerheten påverkas negativt.

För tydlighets skull: Hastigheten är viktig! Men den är inte det enda som spelar roll för säkerheten. Det allra viktigaste är hur fort man faktiskt kör, och att det finns en någorlunda samsyn om en lämplig hastighet. Alla föräldrar till skolbarn vill också gärna se bromsljusen igen, när en bil saktar in från 50-60 till 30 kilometer i timmen. Här måste man verkligen ta det försiktigt.

Signerat

Läs mer om