Den bästa julklappen

Politikernas vr-glasögon är livsfarliga för personer som är beroende eller missbrukar.

Foto: Fotograf saknas!

Signerat Lisa Magnusson2016-11-30 11:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Årets julklapp är vr-glasögon, det vill säga ett par glasögon som slungar in bäraren i en alternativ verklighet. Man får anta att ett stort antal svenska politiker gäspar åt denna ”nyhet” – de har ju redan haft sådana på sig i många år nu. Eller hur förklarar man annars det envisa och utbredda motståndet mot sprutbytesprogrammet?

Sprutbytesprogrammet går alltså ut på att särskilda mottagningar erbjuder gratis byte av använda sprutor mot nya, vilket betyder att narkomaner inte behöver dela med andra. Så förhindrar man inte bara hiv och hepatit C från att spridas, utan skapar också en naturlig kontakt med en utsatt grupp som annars ofta undviker myndigheterna. För utöver sprutorna ska mottagningarna även erbjuda hiv-test, hepatitvaccinationer och vård.

Och det är ju i vården den här gruppen hör hemma. Missbruk och beroende är dödliga sjukdomar, det har läkarvetenskapen slagit fast. Ändå pratar politiker om vikten av att ”sända signaler” för att inskärpa att droger inte är okej, som om problemet snarare vore folks bristande moral. Personer som är beroende eller missbrukar straffas – bokstavligen – av rättsväsendet. Behandlingsprogrammen förnekar dem den hjälp de behöver, för att de uppvisar vad som faktiskt är allvarliga sjukdomssymtom i form av återfall.

Resultatet? Sverige är ett av de länder som har absolut högst narkotikadödlighet i hela Europa.

Det finns en oändlig mängd forskning som pekar på att gratis sprutbyten är en bra idé. FN:s hiv-program UNAIDS och Världshälsoorganisationen, WHO, stödjer modellen. I Sverige ställer sig Folkhälsomyndigheten bakom den, liksom regeringens egen statliga utredning.

Men i Uppsala kom programmet i gång först den 1 november i år, tio år efter att det lagligen hade kunnat starta, och tre år efter den första motionen i kommunfullmäktige. Beslutet har förhalats och skickats på återremiss av motsträviga politiker från både höger och vänster, och Centerpartiet och Sverigedemokraterna spjärnade emot så länge att de till slut helt enkelt blev överkörda.

Hur har det då gått, nu när programmet varit på plats här i en månad? Är det i dag så att ”knark säljs öppet och personer injicerar sig på var och varannan parkbänk”, som ett av Kristdemokraternas absoluta toppnamn föreställde sig? Har det blivit en massa stök?

”Nej, det har inte varit några problem alls med det”, säger Lena Åhman Larsson, enhetschef för sprutbytesprogrammet, i telefon. Hon låter förvånad över frågan. ”Det har varit lugnt.”

Samtidigt, på de flesta andra håll i landet, fortsätter politiker och hela partier att motsätta sig sprutbytesprogrammet, och det är ändå det värsta: Att Uppsala faktiskt är tidigt ute. Och att det fortfarande är så att idéer hämtade från en parallell verklighet får gå före den verkliga verkligheten; före människors rätt till hälsa. Årets bästa julklapp till de sjuka och deras anhöriga vore om de motsträviga makthavarna tog sina dammiga gamla vr-glasögon av sig.

Lisa Magnusson

Vikarierande ledarskribent

Läs mer om