Kan tekniken klara biffen?

Köttproducenterna grillas av miljörörelsen, men tänk om den blodiga biffen är på väg att ömsa skinn?

Foto: Fotograf saknas!

Signerat Magnus Krantz2017-07-26 00:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Allt kött är hö heter det i den sävliga sommarpsalmen. Allt fler sneglar mot förgängligheten och lägger en grönsak på grillen i stället för en blodig biff – för klimatets skull. Men tänk om man kommer att associera de där deppiga raderna på ett helt annat sätt i framtiden?

I dag jobbar flera livsmedelsteknikföretag på att göra kött av hö, eller rättare sagt någonting som är väldigt likt kött av växtbaserade råvaror. Målen är högt satta. Det handlar om att vända upp och ner på köttindustrin och få alla oss som inte är vegetarianer att föredra de mer effektivt producerade artificiella köttprodukterna framför de animaliska. Inte för att vi vill vara goda, utan av det enkla skälet att de smakar godare.

Det finns många som fnyser åt teknikoptimism som ett sätt att minska klimatpåverkande utsläpp och tackla andra miljöproblem. Men det är att förväxla förändring med försakelse. Tekniska landvinningar inom jordbruket har redan sparat enorma arealer genom effektivisering och genmodifierade grödor sparar både mark och klimat. Att biotekniktunga och riskkapitalstinna företag i Silicon Valley satt tänderna i köttfrågan är bara att välkomna. Tesla tummade inte på prestanda för att få bilköpare att efterfråga företagets miljövänliga elbilar, så varför ska alla som älskar kött vara nöjda med alternativ som smakar sämre?

Ett av de företag som kommit längst tillverkar redan en artificiell hamburgare som än så länge bara går att beställa på noga utvalda och trendiga restauranger i New York, Los Angeles och San Fransisco. Den blöder som riktigt kött och den smakar enligt många som satt tänderna i den som riktigt kött. Ett annat företag tillverkar artificiellt kycklingkött. Även fisk och fläsk ska gå att framställa. Allt beror på vad vi vill att vår proteinrika mat ska smaka.

Enligt företaget med burgaren går det åt 95 procent mindre mark och 74 procent mindre vatten för att framställda en ”Impossible Burger” än om man gått omvägen via en ko. Dessutom är utsläppen av växthusgaser bara 13 procent i jämförelse med vad som släpps ut för att tillverka en konventionell burgare.

Världens befolkning ökar och fler får glädjande nog råd att äta en mer näringsrik och varierad kost. Baksidan av myntet är att köttkonsumtionen i världen rakar i höjden och slukar enorma landarealer och färskvattenmängder. Det är inte hållbart. Redan nu står animalieproduktion för ungefär lika stor del av de globala växthusutsläppen som transporter.

Hoppet står till nya och smarta sätt att trygga livsmedelsförsörjningen. Artificiellt kött visar att det finns mycket att se fram emot. I stället för köttfria dagar och insekter på menyn kan det mycket väl ligga en burgare och fräsa på grillen även i framtiden.

Läs mer om