You’re fired! (Du är avskedad). Frasen blev synonym med Donald Trump när han ledde den amerikanska dokusåpan ”The Apprentice” där deltagarna tävlade om att vinna en anställning i hans företag.
Som affärsman och fastighetsmagnat hade Trump blivit känd för sin brutala ledarstil, och han passade därför utmärkt som ledare för dokusåpan. Men nu är han president. USA är inte ett företag och Ovala rummet är inte ett styrelserum.
Omsättningen på medarbetare i Vita huset och höga tjänstemän i USA har under Trumps presidentskap varit rekordhög. FBI-chefen James Comey sparkades i maj. Vita Husets stabschef Reince Priebus fick lämna sin tjänst i fredags. Och häromdagen avskedade Trump sin kommunikationschef Anthony Scaramucci, bara tio dagar efter att hans tillträde. Också Vita husets pressekreterare Sean Spicer har nyligen lämnat sin tjänst – i protest mot att Scaramucci utsågs till kommunikationschef.
En annan person som verkar hänga löst är justitieminister Jeff Sessions. Trump är nämligen ursinnig på Sessions och har öst oförskämdheter över honom sedan ministern förklarat sig jävig i förundersökningen om Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland. Vid denna tidnings pressläggning är dock Jeff Sessions fortfarande justitieminister men i Cirkus Trump händer saker och ting snabbt. Det behövs bara en tweet från cirkusdirektören för att hela föreställningen ska ändra skepnad direkt.
Efter ett drygt halvår som president kan vi också konstatera att Trump haft extremt svårt att få igenom sin politik. Senast är det Trumps Rysslandspolitik som fått underkänt av kongressen, som nyligen röstade igenom nya sanktioner mot Ryssland. Det blir mer och mer uppenbart att flera republikaner i både senat och representanthus saknar förtroende för sin president.
Men även om Trump har svårt att få igenom sin politik på hemmaplan är han en farlig president. Kaoset i Vita huset har skadat förtroendet för världens viktigaste politiska ämbete och vulgariserat det politiska samtalet. Skadorna kommer att ta tid att reparera.
Dessutom saknar Trump en tydlig strategi för att möta några av vår tids svåraste geopolitiska utmaningar. Han har gjort oförutsägbarheten till ledstjärna i utrikespolitiken. I april beslutade Trump att skicka missiler mot en syrisk flygbas som svar på Assadregimens giftgasattack mot rebeller. Detta tilltag innebar en helomvändning från vad han tidigare sagt om Syrien. Men någon sammanhängande politik för en fredlig lösning på Syrienkonflikten verkar inte finnas. Trumps sätt att hantera det upptrappade läget på Koreahalvön inger inte heller förtroende.
Alla som sade att Trump skulle skärpa sig när han väl installerats som president har gång på gång fått fel. Donald Trump är och förblir genuint olämplig som president. Cirkusen lär fortsätta.