Äktenskap enligt lagen

Uppsala2004-09-13 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I april beslutade riksdagen att utreda frågan om homosexuella ska få gifta sig. Detta beslut om utredning fick närmare 40 000 personer att höra av sig till lagutskottet med protester mot beslutet. Det är inte ofta ett riksdagsbeslut leder till så omfattande reaktioner.

Att ämnet är hett visas också av att det ska diskuteras vid kyrkomötet. Men där ska inga beslut fattas. Frågan ska avgöras först nästa år.

Det är märkligt att denna fråga ständigt upprör så många känslor, när det finns en enkel och praktisk lösning, åtminstone som ett första steg. I många länder finns det bara ett lagligt sätt att gifta sig, nämligen obligatoriskt civiläktenskap. De båda parterna går till en särskild myndighet och registrerar sig, ungefär som dagens borgerliga vigsel. De som dessutom vill ha en religiös ceremoni ordnar det själva.

Det är obegripligt att denna enkla lösning inte redan är genomförd. Självfallet ska myndigheterna inte ha några synpunkter på parternas kön. Homosexuella ska behandlas precis som heterosexuella par.

Naturligtvis gäller då åldersgränsen på 18 år. De flickor av utländskt ursprung som tvingas att resa utomlands för att gifta sig vid späd ålder kan alltså inte ingå ett giltigt äktenskap om de är yngre än 18 år, förutsatt att de är svenska medborgare.

Varken Svenska kyrkan, något annat samfund eller religiös organisation ska ha rätt att viga. Den rätten ska enbart myndigheterna ha.

Det är uppenbart att äktenskap mellan personer av samma kön är en mycket svår fråga för Svenska kyrkan. Bibelns ord kan tolkas på många sätt. Men tolkningen kan bara kyrkorna göra. Trosfrågor måste få avgöras av samfunden själva.

Eventuellt ska Svenska kyrkan nästa år fatta beslut om man kan acceptera att viga homosexuella par. Om svaret då blir nej, kan riksdagen givetvis inte inskrida, även om ett sådant nej vore beklagligt.

Med obligatoriskt civiläktenskap slipper homosexuella par särbehandlingen när de vigs. Om de därutöver önskar en religiös ceremoni måste de själva försöka övertyga de samfund där de är medlemmar att ge tillstånd till en sådan ceremoni.

Detta är en enkel lösning på ett svårt problem. Kyrkans vigselrätt har visserligen uråldriga anor. Men någon gång måste man dra de praktiska konsekvenserna av att kyrkan har skilts från staten.

Läs mer om