al-Qaida vann inte

LEDARE Det konservativa Partido Popular förlorade stort i det spanska parlamentsvalet. Regeringsmakten återgår nu till socialistpartiet, PSOE. Men det är inte samma sak som att al-Qaida har vunnit valet.

Uppsala2004-03-16 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Påståendet att valutgången skulle vara en seger för al-Qaida upprepas i en rad dåliga analyser. Det är uppenbart för alla att terrordåden i Madrid har påverkat valutgången, men likställer man regeringspartiets förlust med en seger för de islamistiska terrorister som kanske ligger bakom dåden så förolämpar man både de spanska väljarna och det segrande PSOE.
Partido Popular valde i regeringsställning att delta i koalitionen mot Saddam Hussein — samtidigt som en stor majoritet av spanjorerna ville hålla sig utanför. PSOE har under hela valkampanjen förbundit sig att vid en valseger ta hem de spanska trupperna från Irak. Detta hade skett efter en socialistseger även om inga terrordåd inträffat.

Opinionsmätningarna före terrordåden pekade på att Partido Popular skulle få förnyat förtroende. Partiet har nu i stället straffats av väljarna. De uppenbara skälen är två: dels tror många att regeringen hemlighållit information kring terroristdåden, dels har man uppenbarligen misslyckats med att förebygga ett hot av detta slag. Man har, om än av begripliga skäl, varit så inställd på att bekämpa ETA att man inte sett faror av annat slag.
Hade det kort efter attentaten stått klart att det verkligen varit ETA så hade möjligen regeringen klarat sig bättre — men det är faktiskt inte säkert. Misslyckandet är ju inte mindre för att de ansvariga för dåden kanske finns på annat håll än i Baskien.
Det är inte alls förvånande att en sittande regering efter en händelse av detta slag förlorar många väljares förtroende. I den meningen är PSOE:s seger en följd av terrordådet — men det betyder inte att al-Qaida eller någon liknande grupp i sak bryr sig det minsta om vem som regerar Spanien.

Den koppling som görs mellan Irak och al-Qaida är inte riktigare nu än när den för ett år sedan gjordes av president Bush. Saddam Husseins regim var aldrig islamistisk och al-Qaidas mål har inte mycket med Irak att göra utan handlar om att skapa förvirring och sammanbrott i västvärlden — dit Spanien hör.
Domaren Garzón, som begärt att få Usama bin-Ladin utlämnad till Spanien, anses politiskt stå långt till vänster och hans begäran påverkas inte av regeringsskiftet.
Spanien är fortfarande med i EU och Nato och har inte invänt mot USA:s ingripande mot talibanregimen i Afghanistan, där al-Qaidas baser fanns. Den nya spanska regeringen kommer precis som den gamla att medverka i samarbetet mot terrorismen, ett samarbete som nu måste bli desto mera intensivt.
Torftiga analyser bli inte sannare för att de upprepas.
Läs mer om