Åldrandet skjuts upp

Uppsala2004-07-02 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Fler och fler äldre människor klarar sig enligt en färsk undersökning utan hjälp i sitt dagliga liv. Antalet äldre människor har successivt ökat under årens lopp. Bättre levnadsstandard och bättre hälsa gör att allt fler uppnår hög ålder. I undersökningen som två forskare vid Karolinska institutet gjort visar det sig att det skett en markant förbättring sedan en motsvarande undersökning gjordes för 14 år sedan. I dag kan avsevärt fler städa, laga mat, klä sig och klara sin personliga hygien jämfört med förhållandena 1989.

Det är naturligtvis en glädjande utveckling, inte bara för kommunerna som slipper ett dyrt ansvar för sina äldre medborgare utan i första hand för de äldre själva. Det är självfallet bättre att själv kunna styra sin vardag och sitt liv utan att vara beroende av insatser utifrån. Utvecklingen speglar sannolikt också en växande "hemmakompetens" också hos männen. Tidigare var det inte ovanligt att äldre män som blev änklingar blev totalt handikappade eftersom de inte kunde laga mat, tvätta, städa och sköta andra normala hemsysslor. I dag kan ju allt fler äldre män utföra de flesta i ett hem förekommande uppgifter. Men undersökningsresultaten kan också dölja ett problem: hemtjänst för äldre har blivit allt dyrare för den enskilde och det kan inte uteslutas att det finns äldre människor som helt enkelt inte tycker sig ha råd att betala för hemtjänst om de inte måste.

Utvecklingen är positiv också i en annan bemärkelse. Det allmänna välbefinnandet ökar självfallet hos den enskilde som klarar av sin vardag själv och slipper vara beroende. Ty hjälp, vård och omsorg till äldre är med nödvändighet ransonerad och enhetligt utformad. Mathållningen är ju centralt styrd, städning och fönsterputs kan inte fås hur ofta som helst. Dusch och bad ges inte efter den enskildes egna önskemål utan utifrån tillgången på personal som kan utföra sysslorna. Att det i det perspektivet är långt mycket bättre att klara sig själv så länge det går är alldeles självklart.

För kommunerna är också den här utvecklingen bra. De kan koncentrera resurserna på att ge hjälp till de allra äldsta, till dem som är sjuka eller rörelsehindrade och som har svårt att klara sig själva. Mycket tyder på att den gruppen växer, vilket betyder att det verkliga åldrandet skjuts längre fram - men då blir behoven av hjälp stora.

Läs mer om