Alf Svensson lämnar ledarposten

LEDARE Hur kommer kristdemokraterna att klara sig när Alf Svensson är borta från ledningen? De flesta aktiva i partiet kan inte ens minnas någon annan partiledare. Partiets väljarstöd är på väg ned. Kanske kommer väljarna att lämna partiet när den populäre partiledaren slutar.

Uppsala2003-12-17 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Alf Svensson förkroppsligar kristdemokraterna. Under sina 31 år som partiledare har han satt sin personliga prägel på partiet. Mycket har hänt på dessa decennier. Alf Svensson har förändrats och partiet med honom.

Alf Svensson blev medlem redan när partiet bildades 1964 som en utväxt på Pingströrelsen. Det var där partiet hade sin grund och sina kärntrupper. Från början var partiet motståndare till aborter och ville stå utanför de politiska blocken. Nej till kärnkraft och nej till EU var grundpelare i partiets politik.
När Alf Svensson nu avgår som partiledare är kd ett tydligt borgerligt parti, som godtar aborter med hänvisning till kvinnans rätt att bestämma, som säger ja till kärnkraft och EU. Partiledaren har också drivit fram ett ja till EMU, trots att en majoritet av partiets väljare säger nej. Det är inte mycket som är sig likt.
Alf Svensson personligen har gjort mycket för att ta bort den religiösa stämpeln på partiet. Man behöver inte vara kristen för att vara med i kd, brukar Alf Svensson ofta framhålla. I stället hämtar han snarare partiets ideal från det tyska kristdemokratiska partiet: Värdekonservativt och med en stark social känsla men utan religiösa förtecken.

En linje har Alf Svensson hållit fast vid under hela sin långa partiledartid: att slå vakt om familjen. Ett vårdnadsbidrag har varit hans ständiga krav. Men i likhet med det mesta han stått för har det aldrig blivit av.
Vårdnadsbidraget, som han tvingade fram under den borgerliga regeringstiden på 90-talet trots hårt motstånd från folkpartiet, existerade bara några månader innan den nya socialdemokratiska regeringen avskaffade det. Någon etikkommission fick han aldrig.
Själv anser han att kulmen i hans karriär inträffade 1991 då kd kom in i riksdagen för första gången och han själv blev biståndsminister. Men Alf Svenssons största politiska insats är att förvandla kd till ett anständigt politiskt parti i stället för den fundamentalistiska sekt det hade kunnat bli. Men ett sådant parti hade å andra sidan knappast kommit in i riksdagen.
Han har i stort sett lyckats hålla Livets Ord och andra fundamentalister borta från centrala poster i partiet trots att det har kostat på ibland. Han har noga sett till att göra en klar skiljelinje mellan religion och politik. Hans personliga charm och trygga framtoning har varit en förutsättning för partiets framgångar. Om kd inte funnits hade det borgerliga blocket varit starkare. I ett rationellt perspektiv är kd som ett borgerligt mittenparti onödigt. Men när det nu existerar måste det finnas kvar i riksdagen för att ge det borgerliga blocket maximalt antal mandat och möjliggöra ett regeringsskifte 2006, hördes en moderat riksdagsman sucka efter Alf Svenssons synnerligen välbesökta presskonferens i går.

Någon efterträdare finns inte klar. Den nya partiledaren utses av allt att döma vid ett extra riksting tidigt i vår. Huvudkandidater är de båda vice partiledarna, Maria Larsson och Göran Hägglund. Partiets ekonomiska talesman Mats Odell kan kanske komma i fråga som en övergångslösning.
@3a Text:Maria Larsson är möjligen något orutinerad men har tagit för sig på senare tid. Det sägs att gamla partimedlemmar har stötts bort av hennes tuffare stil. Men hon har synts och hörts i debatten, vilket är nödvändigt för en partiledare i ett litet parti.
Göran Hägglund har suttit länge i riksdagen och är väl inkörd i det politiska spelet. Men på senare tid har han varit påfallande osynlig. Kanske har han inte lust att stå i första linjen? Mats Odell vill säkert och har stöd inte minst i riksdagsgruppen, men efter Alf Svensson ställs nog kravet att yngre krafter bör ta över.

Hur kommer kd att klara sig när Alf Svensson är borta från ledningen? De flesta aktiva i partiet kan inte ens minnas någon annan partiledare. Han har personligen varit mycket populär under lång tid också utanför sitt parti, även om han den allra senaste tiden fått lämna platsen som nummer ett på listan med väljarnas populäraste politiker.
Partiets väljarstöd är också på väg ned, den senaste siffran var runt sju procent. Kanske kommer väljarna nu att lämna kd när den populära partiledaren slutar.
Eller också känns det fräscht med en yngre kraft. En ny partiledare brukar ju attrahera nya väljare. Men numera är konkurrensen hård. Även moderaterna och vänsterpartiet kommer att ha nya partiledare i valet 2006.
Trångt är det också i den politiska mitten, sedan både Göran Perssons socialdemokrater och moderaternas Fredrik Reinfeldt tydligt börjat sträva dit. Än är det för tidigt att dra klara politiska slutsatser av Alf Svenssons sorti.
Läs mer om