Alla kan inte jobba längre

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Uppsala2013-02-22 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den statliga utredningen om pensionsålder kommer enligt DN (21/2) att föreslå en höjning med två år. Enligt förslaget kommer då allmän pension att betalas ut först vid 63 års ålder (jämfört med 61 i dag) samtidigt som man får rätt att fortsätta arbeta till 69 år (67 i dag). Men ännu återstår såväl diskussion som många viktiga avvägningar innan förslaget kan bli verklighet.

Varför ska Sverige höja pensionsåldern nu? Det är ju en åtgärd som förknippas med länder som har stora statsfinansiella bekymmer. Förutom god ekonomi har ju Sverige också ett pensionssystem i god balans. Den breda politiska överenskommelsen från 1990-talet har försäkrat kommande pensionärer om åtminstone godtagbara ersättningsnivåer.

Men det gäller också att vårda systemet, att förebygga de svagheter som kan uppstå, och det är i det ljuset man ska se utredningens förslag. Ett system kan inte vara immunt mot att medellivslängden ökar, att det blir flera år med pension i relation till yrkeslivets längd. Mer pengar måste då komma in och det enklaste och mest uppenbara sättet är att höja pensionsåldern.

Lägst pensionsålder i dag, 61–62 år, har de grupper som saknar högre utbildning. Det är också de grupperna man måste ha i åtanke om man planerar en höjning till lägst 63 år för den allmänna pensionen. För den som arbetar i hemtjänsten eller med ett tyngre industrijobb, har arbetat sedan 18–19 års ålder och nu ser fram mot att få ta det lugnare, kan ”två år till” få mycket stor betydelse.

Om yrkeslivet ska bli längre måste det också bli säkrare och orsaka färre förslitningsskador. Arbetsmiljöfrågor har hittills inte varit alliansregeringens bästa gren, nu måste farten öka. Fungerande lyftanordningar i äldreomsorgen kan bli lika viktigt som ekonomin för ett hållbart pensionssystem. Pensionsåldersutredningen har också uppdraget att komma med förslag för förbättrad arbetsmiljö i sitt slutbetänkande i april.

En överenskommelse med brett parlamentariskt stöd är nödvändig för en så stor förändring som höjd pensionsålder. I den så kallade pensionsgruppen i riksdagen sitter också representanter för de fyra regeringspartierna och Socialdemokraterna. De kommer också att komma överens, men vägen dit kan bli aningen krånglig.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) satte ribban med sitt något provokativa förslag om att det borde bli möjligt att arbeta till 75 års ålder. Alla förstår att detta inte kan gälla skogsarbetaren eller vårdbiträdet, men om han lyckades med något så var det att få fler att tänka på pensionsgränsen som flexibel. Tiden när alla pensionerades vid 65 är definitivt förbi.

Tillsammans med incitament för att arbeta längre (skattelättnad) kommer också den genomsnittliga pensionsåldern att öka. Men när det gäller att höja den undre gränsen behövs det som sagt fler åtgärder än så om det ska gå vägen.

Läs mer om