Allt fler dödsstraff i Iran

I söndags hängdes fem personer, fyra män och en kvinna, i Evinfängelset i Teheran. De fem var, enligt det språkbruk som används av regimen i Iran, så kallade mohareb ? alltså fiender till Gud. I normalt språkbruk var de politiska fångar.

Uppsala2010-05-16 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

En av dem ville återinföra monarkin i landet, de fyra övriga anklagades för att tillhöra en kurdisk organisation, PJAK, med band till terrororganisationen PKK.

Anklagelserna var alltså allvarliga, men trots det fick ingen av de åtalade någon korrekt rättegång. I stället torterades tre och två tvingades erkänna under hårt tryck. Om de verkligen gjort sig skyldiga till de bombattentat som de anklagades för vet ingen. Enligt Amnesty International tillhörde tre av de fyra kurderna inte den organisation som åklagaren beskyllde dem för att tillhöra.

Amnesty konstaterar dessutom att hängningarna genomfördes utan att de dömdas advokater förvarnades. Detta förfaringssätt strider också mot iransk lag.

Men även om de fyra kurderna gjort sig skyldiga till bombattentat så är dödsstraff barbariskt och oacceptabelt överallt i världen. Att dödsstraff tillämpades under shahens välde vet alla, liksom att dödsstraff tillämpas i ett stort antal länder i världen, men det gör inte dödsstraff under den nuvarande regimen i Iran mer acceptabelt.

Sanningen är att Iran efter Kina är det land som avrättar flest personer. Hittills i år har minst 80 personer avrättats, anklagade för allt från narkotikabrott till politiska brott eller utomäktenskapliga relationer. Fem avrättade i år har varit under 18 år. Förra året var antalet kända avrättningar 388.

Ändå går den internationella utvecklingen i rätt riktning. År 2008 hade 138 länder avskaffat dödsstraff i sin lagstiftning ? alternativt upphört att tillämpa dödsstraff. Av 59 länder som 2008 hade kvar dödsstraff i lagstiftningen var det enligt Amnesty knappt hälften som verkligen tillämpade det under detta år. De länder som oftast drar uppmärksamheten till sig är, förutom Iran och Kina, Saudiarabien, Sudan, Jemen, Irak, Nigeria och USA. För inträde i EU krävs däremot att man har avskaffat dödsstraffet.

I Iran tycks dödsstraff för närvarande tillämpas allt oftare. Det finns i så fall bara en rimlig förklaring: Regimen känner sig alltmer pressad efter det skandalösa presidentvalet och de upprepade protesterna. En regim som uppträder på detta sätt dömer sig själv.

Läs mer om