Allt mörker på Uppsala?

Provbelysning av fasaderna vid S:t Eriks torg i Uppsala. Denna bild utan belysning.

Provbelysning av fasaderna vid S:t Eriks torg i Uppsala. Denna bild utan belysning.

Foto: Sofia Mårtensson

Uppsala2013-08-01 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Mörkret sänker sig över Uppsala. Kommunen har nämligen beslutat att släcka ned en tredjedel av gatubelysningen. Dessutom ska asfaltsunderhållet minskas, som en följd av gatu- och samhällsmiljönämndens ekonomiska underskott på 12,5 miljoner kronor. Nämnden har lagt för mycket pengar på färdtjänst, och dessutom blev snöröjningen i vintras för dyr, så nu måste man hålla i pengarna.

Den som minns vinterns oplogade cykelvägar blir nog förundrad över kommunens beslut. Sedan i fjol bråkar kommunen med entreprenören Markona, som skött den största delen av kommunens snöröjning. Kommunen var så missnöjd att de höll inne med en del av betalningen. Ändå är kommunens ekonomi så dålig att den inte klarar av att sköta vägar och belysning.

Uppsala län har landets lägsta arbetslöshet och en stor inflyttning. Samtidigt har Uppsala kommun en hög kommunalskatt relativt andra jämförbara kommuner. Att kommunen inte skulle ha en tillräckligt stark ekonomi för att bistå invånarna med något så grundläggande som vägar i gott skick och gatlyktor är märkligt – men kanske framför allt farligt.

Kombinationen mörker och dåligt vägunderhåll är inte så rolig. Att situationen ökar risken för olyckor är inte svårt att räkna ut. Stefan Hanna, ansvarigt kommunalråd, är medveten om riskerna, säger han till UNT (31/7). Frågan är om han är medveten om de långsiktiga kostnader som kan drabba invånare, kommun och landsting i form av trafikolyckor och ökad brottslighet efter mörkrets inbrott. Det har gått ett tag sedan midsommar. I dag går solen ned 21:20.

Enligt Brottsförebyggande rådet är belysning ett bra sätt att öka det brottspreventiva arbetet. Det var bland annat därför kommunen år 2008 miljonsatsade på att göra Uppsalabornas tillvaro ljusare. Upplysta gator och torg leder till att fler rör sig utomhus vilket därmed minskar risken för brott. Synen av andra människor avskräcker potentiella gärningspersoner. Det gäller både skadegörelse och våldsbrott. Men framför allt handlar det om att människor har rätten att känna sig trygga på väg hem, oavsett den faktiska brottsrisken.

Släcker man ned staden håller man människor inne. Otryggheten att vistas på gator och torg kommer att leda till en mindre livfull stad. I början av september ska nämnden ha sitt nästa möte. Då har höstmörkret kommit på riktigt och barnen börjat skolan. Förhoppningsvis beslutar de då att tända stadens gatlyktor. Uppsalaborna betalar skatt för att slippa köra ned i asfaltsgropar eller få sin bostad nedklottrad, inte för att politiker ska fatta oansvariga beslut.

I höstas bjöd Uppsala kommun invånarna på en ljusfestival kallad Allt ljus på Uppsala, vilken arrangeras vartannat år för att locka människor ut på stan om kvällarna. Ska Uppsalaborna denna höst i stället famla i mörker?

Läs mer om