Allt sig likt i kommunen
I dag möts Uppsalas högsta beslutande politiska organ kommunfullmäktige för att fatta beslut om budgeten för nästa år och de tre efterföljande åren.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Visionerna lyste med sin frånvaro när de borgerliga partierna presenterade sina budgetförslag för en tid sedan. Detsamma gäller den nuvarande kommunledning som i sitt budgetförslag tycks förlita sig på att Uppsalas egen växtkraft ska räcka.
En kommun ska visserligen inte gå in och styra olika näringars utveckling, men vissa förutsättningar måste finnas för att allt ska fungera.
Två stora strategiskt viktiga frågor har ju äntligen fått sin lösning. Uppsala får om några år ett konsert- och kongresshus som kan bli en viktig motor för Uppsala och Resecentrum ska börja byggas och stå färdigt om fem sex år. Det är två viktiga inslag i Uppsalas infrastruktur.
Men några tankar om hur Uppsala ska utvecklas i framtiden finns inte hos Uppsalapolitiker i något av blocken. Vad tänker partierna om Uppsala om några decennier? Är det bara kommunens planeringstjänstemän som ska hålla sig med visioner? Ska inte fullmäktigeledamöterna också tänka något längre bort än nästa års kommunval?
I Uppsalapolitiken finns i dag ännu inga spår av funderingar kring den utveckling av Uppsala till en kvartsmiljonstad som ligger framför oss. En sådan kraftig befolkningsökning kommer att ställa stora krav på kommunens planering. En förlamande hand tycks ligga över trafikpolitiken där ingenting förefaller hända. Hur har partierna tänkt sig att Uppsalas stadskärna ska se ut om 20 år? Och hur ska Uppsalaborna förflytta sig in i och ut ur denna stadskärna?
Det enda svaret som hittills föreligger är satsning på ett antal trafikleder för bil plus lite cykelbanor och bättre gångstråk i innerstaden. Genomförs dessa planer är det säkrast att Uppsala bygger sig en ny stadskärna någon annan stans så att all biltrafik får plats!
Uppsala är en kommun som har allt förspänt med två universitet, utmärkta regionala, nationella och internationella kommunikationer, ett rikt näringsliv med särskild inriktning på bioteknik och andra avknoppningsverksamheter från universiteten, men dessa fördelar tycks kommunpolitikerna märkvärdigt obenägna att ta vara på. Kommunen tycks leva sitt liv, universiteten och företagandet ett annat liv.
Det duger inte. Om kommunen ska kunna verka jämsides med det akademiska och det företagande Uppsala måste medvetandenivån höjas i kommunfullmäktige. Grip möjligheten i dag.