Socialdemokraterna har fått ännu ett problem med valfriheten.
Socialdemokraternas partiledning har länge haft problem med partiet när det gäller valfrihetsfrågor. Där ledningen velat hålla igen de starkaste kraven på inskränkt valfrihet och vinstförbud i vård och skola, har det alltid funnits en stark intern opinion för att driva partiledningen framför sig vänsterut.
Förra helgen var det dags igen. Då tog ett av partiets största distrikt beslut om att förbjuda det fria skolvalet. Nu handlar det alltså inte om att privata skolor inte ska få gå med vinst, nu handlar det om att barnen eller deras föräldrar inte själva ska få välja vilken skola de ska gå i. Tillbaka till 70-talet, alltså, då kommunen pekade med hela handen och sa ”det där är din skola”.
Nu ska vi inte låta oss förvånas. Skånedistriktet brukar höra till de rödare inom partiet och såväl utbildningsskuggminister Baylan som distriktsstyrelsen i Skåne gjorde vad de kunde för att tona ner beslutet. Men det är ändå anmärkningsvärt att man väljer att fem månader före valet gå ut och splittra partiet i en fråga som garanterat har stor betydelse för väljarna.
Medan debatten om vinster i vården till och med kan locka fram modererande inlägg från Jan Björklund och Anders Borg, är det svårt att hitta några som på allvar förespråkar en återgång till det befallande skolvalet. De som trots allt vill tillbaka dit brukar anföra att klyftorna mellan olika skolor ökar. Det kan stämma i vissa fall. Frågan är om det blir bättre med alternativet, i London väljer många familjer att flytta till det bostadsområde där ”rätt” skola ligger.
I den bästa av världar är alla bostadsområden bra och skolorna i dem lika bra. I den värld vi än så länge lever i har eleverna i alla fall möjlighet att göra klassresan om de anstränger sig, kanske innebär den resan att man bara stiger av några hållplatser längre fram.
Men det svåraste för Socialdemokraterna i Skåne, denna gång liksom många andra, blir att förklara varför familjen inte själv får välja. Och, bör vi fråga oss, kommer det befallande skolvalet att innebära att man inte heller får välja om man vill gå i musikklassen eller i högstadiet med idrottsprofil?