Antingen eller gäller!
LEDARE. Nästa år fyller föräldraförsäkringen trettio år. Hur fungerade det innan dess? Tog föräldrar inte hand om sina nyfödda barn? Jo, självklart. Skillnaden är att de numera får pengar från staten för att vara hemma.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Vissa saker har förändrats sedan dess. Fler och fler pappor utnyttjar en del av ledigheten. Man ska dock ha klart för sig att innan den s k pappamånaden infördes i början av 90-talet var det ovanligt att pappor alls stannade hemma med barnen. Fortfarande är det så att kvinnorna tar ut 80—85 procent av föräldraledigheten, visar en undersökning från Riksförsäkringsverket.
ÄR DETTA ett problem? Bara 13 procent av kvinnorna och 18 procent av männen vill dela tiden mer lika. Anna Hedborg kallar denna skillnad för mansförtryck — kvinnor hindrar män från att vara hemma med sina barn. Men det är att dra för stora slutsatser av en mycket liten statistisk skillnad. Det undersökningen verkligen visar är att de allra flesta föräldrar, såväl män som kvinnor, är nöjda med hur det ser ut i dag.
Därmed skulle allt kunna vara frid och fröjd — om det inte vore för de stora jämställdhetsproblem som den ojämna föräldratiden för med sig. Eftersom männen i detta lönemässigt är vinnare är det kanske inte så konstigt att de är nöjda. Det är kvinnor som får sämre löneutveckling, arbetar mer deltid, nekas arbete och har svårare att göra karriär.
Ett sätt att förändra dagens situation vore att låta föräldraförsäkringen bli individuell. I själva verket är det så det ser ut i alla andra system. Ingen förväntar sig att a-kassa, sjukförsäkring eller pension ska gå gemensamt till familjen.
Men just när det handlar om föräldraförsäkringen verkar de flesta — något märkligt kan tyckas — se en individualisering som en statlig pekpinne. Många pekar på att biologiska skillnader gör det motiverat att kvinnor får vara hemma mest, bland annat för att ha möjlighet att amma barnen tillräckligt länge. Onekligen ligger det en del i detta. Män och kvinnor har delvis olika uppgifter som föräldrar och är inte helt utbytbara mot varandra.
I ARBETSLIVET är det dock mindre viktigt om du är man eller kvinna — viktigare är att du är bra på ditt jobb. Det är därför föräldrarna måste göra en avvägning mellan familjeliv och arbetsliv. Framför allt måste kvinnor välja. Halva makten — hela lönen är rimligt att kräva. Men det går inte att ta ut fyra femtedelar av föräldraledigheten och samtidigt kräva full tillgång till arbetsmarknaden. Så länge mammorna inte ifrågasätter att de ska ta huvudansvar för barn och hem kommer papporna att dominera på arbetsmarknaden.