Äntligen upprättelse

Uppsala2007-03-02 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna. FN:s tortyrkommitté. Europarådet och Europaparlamentets särskilda CIA-utskott. Amnesty International, Svenska Helsingforskommittén och Human Rights Watch. Konstitutionsutskottet och Justitieombudsmannen. Kritiken mot den förra regeringens beslut att avvisa egyptierna Mohammed Alzery och Ahmed Agiza i december 2001 har varit skarp och kommit från många håll. I går gav den nya regeringen, representerad av migrationsminister Tobias Billström (m), Alzery upprättelse.
   Ahmed Agiza, som i dag sitter fängslad i Egypten, har inte krävt skadestånd av svenska staten och omfattas därför inte av beslutet. Men avvisningsbeslutet var felaktigt, konstaterar regeringen, och låter nu Migrationsverket pröva om Alzery också ska beviljas uppehållstillstånd. Tobias Billström konstaterar samtidigt att Agiza har rätt till samma ursäkt som nu riktas till Alzery.

   I efterdyningarna till 11 septemberattackerna i New York och Washington bedömdes de båda männen som säkerhetsrisker och dåvarande utrikesminister Anna Lindh beslutade att de skulle utvisas till Egypten. Detta trots att Egypten är ett land som använder sig av tortyr. Regeringen ansåg sig ha fått diplomatiska garantier för att just Alzery och Agiza skulle slippa detta - garantier som naturligtvis inte var värda ett vitten. Dessutom lät regeringen amerikanska CIA-agenter landa på Bromma flygplats och transportera de båda fångarna till Egypten.
   Den förra regeringen gjorde sitt bästa för att tysta ned händelsen - bland annat teg man om detta inför FN:s tortyrkommitté. Att alliansregeringen nu upphäver avvisningsbeslutet och ger Justitiekanslern i uppdrag att överväga skadestånd åt Alzery upprättar onekligen till stor del Sveriges anseende, samtidigt som det ytterligare befläckar Göran Perssons ministär. Fortfarande återstår många oklarheter kring hur mycket den dåvarande statsministern och justitieminister Thomas Bodström kände till inför och efter beslutet, och något ansvar för det övergrepp Alzery och Agiza utsattes för har aldrig utkrävts.

   I en särskild riksdagsdebatt för två år sedan höll den dåvarande regeringen ihärdigt fast vid att det hade varit riktigt att avvisa Alzery och Agiza eftersom Sverige inte fick bli en fristad för terrorister.
   Det var naturligtvis inget annat än tom retorik. Gårdagens beslut innebär inte att asylsökande automatiskt ska få stanna i Sverige, oavsett vilken bedömning Säkerhetspolisen gör. Hur det blir i fallet Mohammad Alzery beror nu på Migrationsverkets prövning. Däremot får Sverige inte utvisa människor till länder som tillämpar tortyr. Punkt.
   
Läs mer om