Aprilväder i ekonomin

Nödvändig satsning på skolan i försiktig vårbudget.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-04-10 00:04
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Utanför finansdepartementet regnar det och blåser snålt. Därinne förklarar finansministern att svensk ekonomi är just som aprilvädret, vi skymtar våren men det kan också bli ett omslag.

Men när Anders Borg klickar fram den ena powerpointbilden efter den andra är han ändå ganska belåten. Sverige tillhör de bästa i klassen och även om vårpropositionen inte hör till de mest expansiva kan han tillåta sig mer än de flesta av sina europeiska kollegor.

Ändå får man säga att försiktigheten präglar Anders Borgs åttonde vårproposition. Han sätter ut många varningstrianglar för att det kanske inte blir riktigt så här bra. Utvecklingen i Ryssland och Ukraina är en, den ekonomiska återhämtningen, eller bristen på densamma, i övriga EU en annan. Skuldsättningen hos svenska hushåll och banker en tredje. Ljusglimtarna internationellt finns framför allt i Storbritannien och USA men även där kan det bli aprilväder med oönskade omslag.

I våpen, som den populärt kallas, finns i alla fall en rejäl satsning på skolan. För innevarande år bara ett par miljoner men redan 2015 tillkommer reformer för nära fyra miljarder kronor. Framför allt vill en omvald alliansregering satsa på ett förskolelyft.

Men även grundskolan får sitt. Här finns fler undervisningstimmar i matematik, sommarskola och läxhjälp, fler insatser i skolan för nyanlända, och en fyraårig utökning av läslyftet.

Det här är välkommet, både för skolan och för alliansregeringen. Det senaste läsåret har skolpolitiken fått stryk genom ett par pisaundersökningar som visat att de svenska eleverna fortfarande ligger efter många av sina europeiska skolkamrater. Alliansregeringen har under två mandatperioder svarat för den mest omfattande reformeringen av den svenska ungdomsskolan sedan Fridtjuv Bergs dagar men - och detta har blivit ett problem - det är reformer som inte visar resultat på länge än.

Flera av de nu aviserade satsningarna har förutsättningar att ge snabbare resultat, som exempelvis fler mattetimmar och satsning på läslyftet.

Vårpropositionen rymmer även andra satsningar, exempelvis på infrastrukturinvesteringar, men den andas också stor försiktighet. Finansdepartementet har visserligen reviderat upp prognosen för BNP-tillväxt för 2014 från 2,5 procent i höstbudgeten till 2,7 procent nu. Men för de kommande tre åren är prognosen nu sämre än i höstas. Dock stämmer finansdepartementets prognoser väl överens med övriga prognosinstitut, inte sällan brukar ju Anders Borg vilja vara lite försiktigare.

Är detta en valbudget? Nej, inte i traditionell mening. Anders Borg föranstaltade på presskonferensen att det kan komma mer i den riktningen efter sommaren. Men i år blir det en hård match mellan Borg och Andersson om vem som är mest ansvarsfull med den svenska ekonomin. I det avseendet var detta i allt väsentligt en valbudget.

Läs mer om