Är demokratin USA:s fel?

Uppsala2004-12-07 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vad är det egentligen för fel på idén att de som har den politiska makten i ett land ska utses och kontrolleras av dem som bor i landet? Så enkel är den grundläggande fråga om demokratins berättigande som nu åter ställs genom den pågående revolutionen i Ukraina. Och svaret är naturligtvis givet redan genom frågans formulering.

Men det handlar inte bara om att demokratin är moraliskt och principiellt överlägsen varje annan styrelseform. Demokratin är också den styrelseform som under 1900-talets andra hälft och början av 2000-talet allt mer börjat framstå som den som människor självklart strävar efter - i alla delar av världen.

Ändå finns det nu liksom tidigare personer som förefaller vara oförmögna att se eller erkänna de demokratiska idealens sprängkraft. Hundratusentals människor ur alla samhällsgrupper och från alla delar av landet som demonstrerat för rättvisa val i Ukraina räcker inte för att övertyga alla.

Svårast för att fatta har några skribenter i den brittiska tidningen The Guardian som lanserat teorin att oppositionens demonstrationer - inte de regeringsvänliga - är resultatet av en amerikansk komplott.

Påståendet är uppenbart vettlöst, men är ändå tillräckligt för att Göran Greider i senaste numret av Pressens Tidning ska återge det och deklarera att han själv åtminstone känner sig otillfredsställd av de flesta massmediers tydliga sympati för oppositionen.

Den amerikanska förmågan att manipulera politiken i Ukraina är om man ska tro artiklarna i The Guardian fullständigt obegränsad. Det är inte nog med att man lyckas lura den europeiska säkerhetsorganisatonen, valobservatörer från alla länder utom Ryssland och så till sist Ukrainas egen högsta domstol att tro att valet inte gått rätt till. Man har dessutom resurser att få vanligt folk att hålla ut på gatorna i kyla och snöblandat regn i snart två veckor utan någon vettig anledning.

Men det finns förstås en förklaring. Det ondas genius, förutom president Bush, är tydligen finansmannen George Soros, som under många år satsat pengar på att stödja utbildning i demokrati i olika f d östländer. Att samme Soros tidigare satsade stora summor på att förhindra ett omval av Bush, som han betraktar som en fara för omvärlden - liksom att oppositionsledaren Viktor Jusjtjenko krävt att Ukrainas trupper i Irak ska tas hem - visar väl bara hur listigt komplotten är konstruerad.

För den som absolut vill går det alltid att hitta på en konspirationsteori - och sätter man in ordet USA någonstans i den så finns det alltid några som lyssnar.

Frågan är bara vart de verkliga människorna i Ukraina, med sina erfarenheter av terror, korruption och maktmissbruk, tar vägen. Eller - kanske nästa gång - de verkliga människorna i Zimbabwe, Vitryssland eller Kina.

Läs mer om