Är det mitt barn som är nr 10?

Uppsala2005-08-20 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
"Små men positiva steg i rätt riktning". Så lät det från Skolverkets generaldirektör Per Thullberg i början av förra året. Anledningen var att den statliga skolmyndigheten hade konstaterat att andelen elever som lämnar grundskolan med underkänt betyg i svenska, engelska eller matte hade minskat — från 10,5 till 10,3 procent.
"Vi ser allvarligt på detta", lyder uttalandet från samme generaldirektör i år. Anledningen är att andelen underkända elever har ökat, till nästan 11 procent.

Sanningen är att förändringarna under flera år har varit mycket små, och ingen är betjänt av en diskussion om decimaler. Det stora problemet är att var tionde elev tillbringar nio år — läs det
igen, nio år! — i skolan utan att lära sig räkna eller skriva ordentligt. Göran Persson har avverkat den ena skolministern efter den andra, men situationen i skolan består.

Eller, förresten, den består inte. Den blir värre. Studie efter studie visar att de kunskaper eleverna trots allt tillgodogör sig är sämre än för ett decennium sedan. Det en genomsnittlig elev presterade
i årskurs sju för tio år sedan har hon inte lärt sig förrän i åttan i dag. Högskoleverket slår nu larm: universitetsstudenterna klarar inte tentorna, trots att kraven sänkts.
För mer än var tionde elev klarar inte svensk skola av sin grundläggande uppgift: att förmedla kunskap. Inför skolstarten har varje förälder anledning att fråga sig: är mitt barn nummer tio? Är det mitt barn som lämnas i sticket?
Att Skolverket "ser allvarligt på detta" är en klen tröst.
Läs mer om