Är det verkligen svensk imperialism?
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Det brukar regeringar göra ända tills de devalverar, så spekulationerna fortsätter. Lettland har knutit sin valuta till euron. Orsaken är att man vill införa euron som landets valuta, vilket förutsätter att man haft fast valutakurs en viss tid. Men kritikerna menar att en devalvering i stället skulle kunna höja landets konkurrenskraft och påskynda den ekonomiska återhämtningen.
Och varför är det så intressant för svenska läsare? En lettisk devalvering skulle drabba de svenska bankerna hårt, och särskilt då Swedbank men även SEB. Förlusterna skulle riskera att hamna hos de svenska skattebetalarna om bankerna inte klarar sig på egen hand. Att regeringen är så återhållsam med utgifter beror bland annat på att man måste reservera pengar för bankernas eventuella behov.
Den svenska regeringen och de svenska bankerna har alltså ett direkt ekonomiskt intresse av att Lettland inte devalverar. Både i Lettland och i Sverige höjs kritiska röster som hävdar att det är fråga om ren svensk imperialism, att det rika Sverige pressar det hårt drabbade Lettland för egen ekonomisk vinning.
En viktig fråga i sammanhanget är hur hårt de svenska bankerna och skattebetalarna verkligen skulle drabbas av en lettisk devalvering. Själva hävdar bankerna att de skulle klara av den, även om de naturligtvis skulle lida stora förluster. Bristen på insyn gör att den frågan är föremål för många spekulationer.
Chefen för Riksgälden, Bo Lundgren, anser att riskerna för de svenska bankerna är mycket överdrivna. Han tror att både Swedbank och SEB har en stark motståndskraft och skulle klara en lettisk devalvering. Å andra sidan måste han kanske säga så. Men det visar sig också att 70 procent av de lettiska lånen är tagna i euro, så där hjälper ingen devalvering.
Den här frågan avgörs inte i Sverige eller av svenska banker utan av den lettiska regeringen. Och motivet för att inte devalvera är politiskt, alltså full delaktighet i EU:s ekonomiska politik. Därför är det sannolikt att den lettiska regeringen håller fast vid sitt beslut, om inte spekulationerna blir alltför omfattande.
En kompromiss, som föreslagits av den internationella valutafonden IMF, är att Lettland gör en begränsad devalvering på 15 procent. Det skulle i någon mån minska de svenska bankernas förluster i jämförelse med en fritt flytande lettisk valuta och skulle vara förenligt med EU:s övergångsregler.
Hur den här historien slutar vet ingen. Men någon svensk imperialism är det knappast fråga om.