Arbetarnas nye fiende?

Uppsala2004-08-27 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ett stillsamt resonemang på DN Debatt av folkpartiledaren Lars Leijonborg om behovet av ett ökat arbetskraftsutbud och några förslag för att komma dithän utlöser i dessa dagar närmast hysteriskt uppskruvade reaktioner på vänstersidan i svensk politik.

Vänsterpartiets partisekreterare talar om "unkna" idéer, ett djärvt ordval för att komma från en företrädare för det partiet med dess idéer. Aftonbladet utnämner i en ledarrubrik folkpartiledaren till Arbetarnas nye fiende. Dala-Demokraten har rubriken Folkpartiet vill sänka din lön.

Må så vara att redaktionen på DN Debatt i sin vanliga stil med en rubrik i tillspetsad citatform skriver att Vi måste jobba tre timmar mer i veckan. Men inte ens det ger underlag för den svindlande slutsatsen att fp-utspelet skulle ha syftet att "sänka din lön".

Vad Leijonborg talar om är att "vi" för att komma åt obalanserna i samhället behöver arbeta "i genomsnitt ungefär tre timmar mer i veckan". Vilka är då dessa "vi"? Är "vi" lika med dem som i dag finns på arbetsmarknaden, och inga andra? I så fall ligger det förstås något i slutsatsen att det blir nödvändigt att arbeta längre för var och en.

Men nu är det inte det Leijonborg menar, och det framgår med stor tydlighet för den som läser hans artikel utan skygglappar och med lugn andhämtning.

"Vi" - dvs hela den svenska arbetskraften, både de som finns på arbetsmarknaden och de som står utanför den - skall alltså "i genomsnitt" arbeta tre timmar mer i veckan.

Hur skall det åstadkommas? Det skall i all enkelhet ske genom att många fler av alla dem som i dag står utanför arbetsmarknaden får möjlighet att komma in på den och därmed öka utbudet av arbetskraft.

Leijonborg framför en rad förslag om hur det skall gå till - och pläderar för övrigt för ökad flexibilitet, med möjlighet att kunna välja att arbeta både mer och mindre. Han gör dock det välmotiverade tillägget att man inte både kan välja minimal arbetstid och maximal standard.

Den som tror att vi klarar de kommande decenniernas utmaningar genom att arbeta mindre står inför ett brutalt uppvaknande.

Läs mer om