Att ta risker

Med minsta möjliga marginal, 25 röster mot 23, har Tierps kommunfullmäktige sagt nej till provborrning för slutförvaring i kommunen av utbränt kärnbränsle.

Uppsala2002-04-11 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
DET VAR ETT BESLUT fattat i god demokratisk ordning och ordentligt förberett. Det hade inte varit lyckligt med ett ja med lika smal marginal. Men det är naturligtvis bra att det finns två andra kommuner som inte sagt nej, nämligen Östhammar och Oskarshamn.
En amerikansk forskningsrapport tyder på att det vore bättre att placera slutförvaringen i inlandet eftersom risken för läckage till atmosfären är större vid kusten. Därför föreslog de amerikanska forskarna att man borde pröva Hultsfred i Småland.
SKB har ännu inte tagit ställning i frågan.Lyckligtvis hastar inte beslutet. Det finns tid att undersöka fler alternativ.

I TIERPS kommunfullmäktige hade nejsägarna främst två argument. Det ena är att SKB inte gjort den strategiska miljöprövning som fullmäktige men inte de berörda myndigheterna begärt, det andra att man inte analyserat hur omvärldens
syn på Tierp skulle påverkas av ett ja.
Inget av argumenten förefaller helt övertygande. Miljöprövningen, om den behövs, kunde ju ha väntat till efter provborrningarna. Och omvärldens syn på Tierp är nog svår att utröna så här långt i förväg.
Troligen är det helt andra argument som avgör om en person bosätter sig i Tierp än risken eller möjligheten att kommunen blir platsen för utbränt kärnbränsle.

FORSKARE och allmänhet har helt olika syn på risker. Fråga en forskare om han kan garantera att solen går upp i morgon så svarar han antagligen nej, det är jorden som snurrar, eller något annat som uppfattas som undanglidande.
Finns det risker med slutförvar av utbränt kärnbränsle? Ja, säger forskarna. Något annat kan de inte med bibehållen forskaretik säga. Men hur stor är risken? Hur stora risker är vi beredda att ta för de fördelar som kärnkraften ger?
Många är oroliga för flygolyckor och tar hellre bilen trots att risken för att dödas i biltrafik är betydligt större än i ett flygplan. Andra röker trots att de vill undvika att bli sjuka. Somliga bor i hus med hög radonstrålning och utsätter sig därmed för betydligt större risk att dö i cancer. Ändå bryr de sig inte om att ens mäta radonstrålningen i sina bostäder. Exemplen på irrationellt beteende kan mångfaldigas.
Kärnkraftens historia i vårt land är en historia om irrationella val, politisk taktik och väldigt lite klokhet. Men vad vi än tycker måste det utbrända kärnbränslet förvaras någonstans.
Det är en risk som vi alla måste ta, när vi en gång börjat utnyttja de stora mängder nödvändig energi den ger oss.
Läs mer om