Att tolka tjänstedirektivet

Uppsala2004-06-08 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

EU-kommissionären Margot Wallström är i Sverige för att kampanja för socialdemokraterna i valet till EU-parlamentet. Hon noterar att tjänstedirektivet har blivit en av de stora frågorna i valkampanjen. På en direkt fråga svarade hon att det visst inte var kommissionens mening att förslaget skulle tolkas som ett hot mot kollektivavtal eller fackföreningar.

Både Sverige, Danmark och Europafacket har tolkat in hemska hot i detta tjänstedirektiv. Men framför allt är det socialdemokraterna i Sverige som gjort det krångliga tjänste-direktivet till en stor fråga i sina försök att göra valkampen till ett val mellan höger och vänster, där vänster betyder att vara emot direktivet.

Margot Wallströms enkla svar tar ju helt vinden ur seglen på den socialdemokratiska kampanjen. Kommissionen, som skrivit detta förslag, står alltså inte bakom den tolkning av direktivet som den svenska regeringen har gjort.

Nu ska tjänstedirektivet manglas mellan EU:s regeringar och EU-parlamentet. Margot Wallström är övertygad om att man då kommer fram till formuleringar som klargör vad kommissionen egentligen menat med direktivet, nämligen att underlätta export av tjänster utan att detta ska hota kollektivavtal, fackliga rättigheter eller leda till löne-dumpning.

Precis detta har de borgerliga partierna försökt säga. Men de har avfärdats av socialdemokraterna med argumentet att de försöker sänka valtemperaturen och förstöra den socialdemokratiska valrörelsen.

Med Margot Wallströms svar måste hela debatten om tjänstedirektivet dö ut. Statsminister Göran Persson i sin sjuksäng kanske än en gång surar över denna Margot Wallström som tydligt och klart säger saker som han inte vill höra.

Återstår att se om han hellre vill se henne i Bryssel än i Sverige. Efter toppmötet om ett par veckor har han lovat att ge besked. Får jag inte stanna i Bryssel hittar jag nog något annat att göra, kommenterar Margot Wallström. Det gör hon säkert.

Läs mer om