Bakläxa för rådet
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Hittills har Tyskland och Frankrike kunnat strunta i stabilitetspaktens regler, men det undantag som EU:s finansministrar tidigare gav dem har nu upphävts av EG-domstolen. Den anser nämligen att ministerrådet bröt mot EG-rätten. Alla som deltar i eurosam-arbetet måste också följa valutaunionens stabilitetspakt. Pakten ska se till att inget land, oavsett storlek och betydelse, ska kunna misssköta sin ekonomi och låta de andra länderna ta konsekvenserna. Bland annat så får ett lands budgetunderskott inte överskrida tre procent av BNP.
Det var när Tyskland och Frankrike för tredje året i rad bedömdes bryta mot kravet om budgetunderskottets storlek som EU-kommissionen gick till aktion och begärde att ministerrådet skulle vidta åtgärder. I förlängningen skulle det kunna ha blivit tal om att betala böter till dess att budgetunderskotten åter bringades i balans.
Trots kommissionens önskan uteblev de hårda tagen efter finansministrarnas möte. Efter hårda påtryckningar från Frankrike och Tyskland beslutade ett oenigt ministerråd att bara anta en politisk deklaration där de bägge länderna lovade att förbättra sina statsfinanser. Även om löftena inte på något vis var bindande, undveks på så sätt hotet om böter. Det är detta handlande som EG-domstolen nu upphäver med motiveringen att det inte har stöd i unionens fördrag. Domstolens utslag betyder däremot inte att det var fel av ministerrådet att söka en annan lösning än vad kommissionen rekommenderade.
Beslutet kommer med största sannolikhet att applåderas av de övriga EU-medlemmarna. Kanske inte så mycket av ekonomiska skäl som av trovärdighetsskäl. Det har ju än så länge varit så att euron har stått pall, trots
att både Frankrike och Tyskland har misslyckats med att uppfylla stabilitetspaktens alla kriterier. Euron uppfattas i dag tvärtom som en mycket stabil valuta.
Avsevärt mycket viktigare är att domstolens utslag visar att samma regler ska gälla för alla euroländer. Det är inte acceptabelt att å ena sidan tvinga de mindre länderna att följa stabilitetspakten och samtidigt se mellan fingrarna när Frankrike och Tyskland i kraft av sin storlek och status utan att skämmas struntar i att följa överenskomna regler. Beslutet visar på ett tydligt sätt att alla medlemsländer, även de som anses vara motorn i samarbetet, måste lyssna till EU-kommissionens och EG-domstolens beslut och rekommendationer.