Barn och ungdomar rör sig för lite och väger allt mer. För att ändra på detta infördes förra året i läroplanen en regel som säger att det ska finnas fysisk aktivitet på schemat varje dag i skolan. Men det verkar inte som om det har hänt särskilt mycket sedan dess.
Myndigheten för skolutveckling har studerat hur skolorna tillämpar kravet på fysisk aktivitet varje dag. Resultatet är nedslående. Många kommuner har inte ens uppfattat att det finns en sådan regel, särskilt inte på högstadiet och gymnasieskolan.
Men de skolor som faktiskt infört daglig fysisk aktivitet är mycket nöjda med resultatet. Det visar att barnen har fått lättare med övrigt skolarbete när de fått röra sig mer. Miljön i klassrummet har blivit lugnare och resultatet på teoretiska prov har blivit bättre.
Problemet är att inte alla elever har lust att delta. Det gäller att göra aktiviteten så lustfylld som möjligt. Det går nog ganska lätt med mindre barn, men att få en gänglig gymnasist, som helst vill "softa" i sin egen säng, att springa på rasten kan nog visa sig motigt.
Myndigheten för skolutveckling har därför fått i uppdrag att försöka hitta en lösning på detta problem i sitt fortsatta arbete med att se till att landets skolor följer läroplanen.
Mycket beror förstås på hur skolans omgivning ser ut. Hårt trafikerade gator och en asfalterad ruta till skolgård är inte stimulerande. Men en skola med park eller skog utanför knuten har nog lättare att lösa problemet.
Men framför allt gäller det att få eleverna att inse nyttan med fysisk aktivitet. Att locka med bättre betyg och snabbare inlärning är en väg, en annan är att peka på chansen att slippa övervikt och få bättre kondition. När eleverna märker effekten och att det dessutom blir lugnare i klassrummet kan den dagliga motionen bli populär även i högre årskurser.
Och det är viktigt att något händer. Förr fick barn naturlig motion genom att cykla till skolan och andra aktiviteter. Nu består fritiden alltför ofta av stillasittande framför tv eller dator. Det leder till sämre hälsa och farlig övervikt redan i tidig ålder. Därför gäller det för kommuner och skolor att se till att läroplanen verkligen genomförs. Barn ska röra sig!