Efter en utredning, ledd av justitierådet Göran Lambertz, presenterade regeringen nyligen ett lagförslag med syfte att förhindra barn- och tvångsäktenskap.
De svenska barn som utsätts för barnäktenskap är i huvudsak flickor med utländska rötter. Deras familjer tillhör den lilla minoritet bland minoritetsbefolkningen som har anammat ett ”hederstänkande”. Konsekvenserna av ett påtvingat äktenskap i unga år är naturligtvis förödande. Den utsattes frihet, rätt till sin egen kropp och sexualitet, samt möjlighet till själförvekligande, negligeras fullständigt.
Äktenskapstvång rubriceras i dag som ”olaga tvång”. Lagstiftningen som omger olaga tvång har dock visat sig vara otillräckligt för att komma åt problemet i sin helhet. Dessutom finns dispensregler som gör att barnäktenskap i vissa fall kan godkännas i Sverige. Bland annat är graviditet en faktor som tillåts påverka.
På gårdagens DN debatt skriver justitieminister Beatrice Ask (M) och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) om hur regeringen, genom sitt nya lagförslag, syftar till att täppa igen luckorna.
Äktenskapstvång föreslås bli en egen brottsrubricering. Straffskalan för brottet ska därmed också skärpas. Vidare är tanken att situationer där inte direkt tvång har förekommit, men där en ung person har pressats till att ingå äktenskap på annat sätt, också de ska bli straffbara. Slutligen förslås dispensreglerna slopas, vilket skulle betyda att en 18-årsgräns för svenska äktenskap tillämpas utan undantag.
Regeringens tilltänkta reformer kommer inte en dag för tidigt. De är oerhört viktiga för att barn som riskerar att drabbas ska kunna känna tillit till samhället och förvissas om att deras situation tas på allvar. Författaren och stå upp-komikern Zinat Pirzadeh – som i över 15 år har kämpat med frågan – kommenterade utvecklingen på följande sätt: ”Jag grät som ett barn när jag såg förslaget. Det är en väldig seger att det över huvudtaget har kommit till, sedan kan vi uppdatera lagen vartefter.”.
Men trots att Ask och Arnholm nu visar på gott engagemang i frågan finns en del frågetecken kvar.
Som ministrarna själva skriver kan barnäktenskap som har ingåtts utomlands erkännas i Sverige om det finns ”särskilda skäl”. Regeringen vill höja ribban för ett erkännande genom att föreslå att det i framtiden ska krävas ”synnerliga skäl”.
Det är svårt att se vilken betydelse en sådan semantisk övning kan tänkas få i praktiken. Svenska FN-förbundet och dess generalsekreterare, Linda Nordlund, förespråkar att möjligheten att få ett äktenskap erkänt i Sverige ska avskaffas helt, om någon av makarna är under 18 år gammal.
Det finns ännu tid för regeringen att utveckla förslaget till en komplett proposition, där barnens rättigheter i alla lägen sätts främst.