Bildning måste få ta tid

Uppsala2005-02-24 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Läs gärna på sommaren! Men det finns inget egenvärde i att en utbildning som nu tar fem år kan genomföras på tre och ett halvt med hjälp av kortare sommaruppehåll eller treterminssystem. Och Högskoleverket borde bekymra sig mer om den högre utbildningens kvalitet och mindre om hur fort studenterna kommer ut på arbetsmarknaden.

Högskoleverket föreslog häromdagen att de högre utbildningarna i Sverige skulle förkortas genom en ny terminsindelning och kortare sommarlov. Den uppenbara avsikten är att åstadkomma en samhällsekonomisk vinst genom att få ut studenterna i arbetslivet fortare än nu och genom att utnyttja lokaler och utrustning mer effektivt. Många studenter håller säkert med - om inte annat så för att det i dag är svårt att hitta försörjning under de långa sommaruppehållen.

Högskoleverkets resonemang är dock egendomligt begränsat. När det gäller högre utbildning är det nämligen inte bara vinsten som är vinsten. Det viktiga är inte hur fort studenterna passerar genom utbildningssystemet utan vad utbildningstiden ger dem.

I Högskoleverkets rapport talas om sommarskolor som tillför något nytt utöver det som utbildningen kan ge. Men det är faktiskt något helt annat än att förkorta utbildningen som sådan genom att också utnyttja sommarmånaderna.

Om ekonomistudenter läste en kurs i historia under sommaren så skulle de troligen bli bättre ekonomer än om de bara använde sommaren till att snabba på sin ekonomutbildning. Och blivande humanister skulle på samma sätt må bra av en eller annan sommarkurs i nationalekonomi.

Att utbildning som både ger goda fackkunskaper och perspektiv utöver det egna ämnet tar tid kan inte vara ett samhällsproblem. I valet mellan bred bildning och snabb genomströmning så borde Högskoleverket välja bildningen. Det är oroande att man tycks prioritera precis tvärtom.
Läs mer om