Blair blir kvar
Skulle Tony Blair fortfarande vara Storbritanniens premiärminister efter den vecka som nu närmar sig sitt slut? Frågan ställdes på allvar bara för några dagar sedan. Nu kan premiärministerns ställning tvärtom ha stärkts.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Wales har egna system) ska få höja studieavgifterna kraftigt. Den andra gällde vapenexperten David Kellys självmord som följd av att han exponerades som den anonyma källan i ett omdiskuterat reportage i BBC.
Risken att regeringen skulle förlora voteringen om studieavgifterna var mycket stor. När rösterna till sist räknades vann regeringen med så liten marginal som
316 röster mot 311 — ett resultat av en massrevolt inom Blairs eget parti.
Och om granskningen av Kellyaffären skulle visa att regeringen eller Blair själv handlat på ett sätt som drivit fram självmordet så skulle premiärministern sannolikt tvingas att avgå även om voteringen om studieavgifterna gick regeringens väg.
Domare Huttons rapport, som i går lämnades till regeringen, BBC och Kellys familj, hävdar dock inget sådant. Någon strategi för att läcka Kellys namn till medierna för att avleda kritik när det visade sig att ryktena om irakiska massförstörelsevapen var överdrivna fanns inte. Och inte heller försökte regeringen medvetet vilseleda parlamentet och allmänheten genom att överdriva det hot man ansåg fanns från massförstörelsevapen i Irak.
I stället riktar Hutton kritik mot BBC som sägs ha misslyckats med den nödvändiga faktakontrollen och överdrivit uppgifter man fått från Kelly. Hutton hävdar dessutom att Kelly själv genom att tala med BBC bröt mot sitt avtal med regeringen och därmed försatte sig i en situation som senare visade sig vara ohållbar — med ett tragiskt slutresultat som ingen gärna kunde förutse.
Regeringen och ledningen för BBC har under de månader som gått utväxlat hårda beskyllningar mot varandra. Huttonrapporten stärker regeringens sak och försätter därmed — om inget sensationellt nytt framkommer — BBC i en allvarlig förtroendekris.
Den konservative partiledaren Michael Howard talade i gårdagens underhusdebatt om lagstiftning. Varken Labour eller Liberaldemokraterna, det andra oppositionspartiet, önskar något sådant, men en intern process med översyn av arbetsformerna och en del personbyten har redan inletts inom företaget.
Huttonrapporten handlar inte om regeringens övergripande argumentering för att delta i kriget i Irak. En oberoende granskning av regeringens handläggning av Irakfrågan krävs nu av hela oppositionen.
Men för Tony Blair spelar detta mindre roll. Han hävdar att även om uppgifterna om massförstörelsevapen var överdrivna eller felaktiga så fanns det andra mycket starka skäl för att störta Saddam Husseins regim — och för Storbritannien att medverka till att den föll. Blair är en politiker som i hög grad styrs av moraliska övertygelser. De kan leda honom rätt och ibland leda honom fel, men de inger under alla omständigheter respekt.
Huttonrapporten blev inget hot mot Blairs ledarskap. Men en revolt till från parlamentsgruppen, av det slag som nästan ledde till att förslaget om studieavgifter föll, har han inte råd med.