Bostadspriserna diskuteras nu dagligen i Sverige, särskilt i storstadsområdena. När kommer prisfallet? Dagen efter förslaget om skärpta amorteringskrav visar mätningar på 2-3 procents prisnedgång för bostadsrätter över hela landet, mest sjunker det i Stockholm.
Prisnedgången kan vara mycket större än så. Den som inte får ut det begärda priset för bostaden säljer inte omedelbart till ett lägre pris. I stället väntar man med att sälja. Först när nedgången blivit bred och uppenbar för alla, och man blir rädd att förlora mycket pengar, görs den mer panikartade försäljningen och då inleds det verkliga fallet på bostadsmarknaden. I värsta fall slutar det med en krasch.
En av många mäklarröster på P1 Morgon på tisdagen: ”Det är bara psykologi, att alla börjar prata om bostadspriserna. Vad är annorlunda nu jämfört med för ett halvår sedan? Ingenting!”.
Och det stämmer att ekonomin är fortsatt stark i Sverige, liksom arbetsmarknaden. Men psykologin är också någonting gott, man kan kalla det självbevarelsedrift. Vi vet inom oss att så här kan det inte fortsätta, att prisuppgången de senaste 20 åren inte alls motsvaras av förbättrad produktivitet och tillväxt. En kvällstidning rapporterar att en vän till kungafamiljen köpt ett ”townhouse” på Östermalm för 125 miljoner kronor. De förre ägaren köpte det 1996 för 3,5 miljoner. Är det bara psykologi eller är det faktiskt ett överpris som betalas, kan vi alla fråga oss.