Bristen på ledarskap fortfarande tydlig

Uppsala2004-06-14 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Framför allt tre personer har prytt affischpelarna: Statsminister Göran Persson, näringsminister Leif Pagrotsky och biträdande näringsminster Ulrika Messing. De har flera saker gemensamt. Alla sitter i regeringen, alla är kända socialdemokratiska företrädare - ingen har kandiderat till Europaparlamentet.

Kampanjen inför gårdagens val har med rätta beskrivits som ljum och avslagen. Det är inte bara väljarna som har ägnat valrörelsen ett högst måttligt intresse. Inget av partierna har satsat resurser som kommer i närheten av vad som är brukligt inför ett vanligt riksdagsval. Partiernas bristande engagemang för valet ökar knappast väljarnas vilja att rösta.

Skulden för detta delas av alla partier - men den största bördan måste bäras av moderater och socialdemokrater. Den entusiasm inför Europatanken som statsminister Göran Persson visade upp inför förra årets eurofolkomröstning har varit som bortblåst denna vår.

Partiets frontfigurer är hämtade ur inrikespolitiken och de korta valtexterna - "människan före marknaden" och "trygga jobb åt alla" - andas EU-kritik, i den mån de alls har med EU att göra. Parollerna hade passat lika bra - eller dåligt - ett vanligt riksdagsval.

Till detta ska läggas statsministerns - säkerligen mycket medvetna - strategi att gång efter annan rikta strålkastarljuset på andra frågor än EU-valet. Först vägrade han ge besked om Margot Wallströms framtid. När den frågan höll på att bli för besvärlig lät han förstå att en regeringsombildning var på gång. Den presskonferens där socialdemokraternas valmanifest skulle presenteras och där partiets huvudkandidat Inger Segelström skulle ges stort utrymme kom i stället att helt domineras av statsministerns planer på en "ny, stark laguppställning" som skulle vinna riksdagsvalet 2006. Segelström kom i skymundan då och har gjort det även i resten av valrörelsen - hennes ansikte har inte prytt många affischtavlor.

Inte heller de tidigare så EU-entusiastiska moderaterna har ägnat valrörelsen åt att diskutera Europa. Valmaterial som har delats ut har uppmanat väljarna att "rösta för ett bättre Sverige". Och man fick läsa tre hela stycken i partiets valmanifest innan EU eller Europa ens nämndes.

Det har rådit brist på politiskt ledarskap i Europafrågorna, sade Margot Wallström efter euroomröstningen. Det var detta uttalande som gjorde att hon hamnade i onåd hos Göran Persson. Denna valrörelse har visat att bristen beklagligt nog består. Ansvaret för detta vilar hos Sveriges två största partier - och tyngst hos statsministern.

Läs mer om