Bromsklossarna vann
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Ingen av de 25 stats- och regeringscheferna som satt vid förhandlingsbordet argumenterade för det ursprungliga förslaget, eftersom de inte vill riskera att stöta sig med väljarna på hemmaplan.
Statsminister Göran Perssons kommentar var att alla valde att "sitta still i båten". Det gäller inte minst länder som Frankrike där en folkomröstning om EU:s nya grundlag står för dörren — och som vanligt i folkomröstningssammanhang är det mer än själva sakfrågan som står på spel.
EU:s framgångsrecept har allt sedan starten byggt på strävan efter en gemensam och integrerad marknad. Fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital är grunden för denna gemensamma marknad.
@3a Text:I början gick det trögt med samarbetet inom alla dessa områden, men i slutet av 80-talet blåste kommissionsordföranden Jaques Delors liv i processen. Med hjälp av gemensamma regler och kamp mot nationella hinder och byråkratiskt krångel har handeln med varor ökat med en tredjedel sedan 1992.
Betydligt värre är det på tjänstesidan. Där har handeln under samma period ökat med noll. Med tanke på att tjänster står för 70 procent av EU:s inre marknad måste detta betraktas som oerhört nedslående. Denna sektor har ju också den störs-ta tillväxtpotentialen.
@3a Text:För fem år sedan enades EU-ledarna om Lissabonprocessen. Den ska förvandla EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi till år 2010. Men när en avstämning nyligen gjordes visade det sig att processen inte fungerar. Det är en sak att i högtidstal plädera för öppna gränser och en annan att stå emot kraven på skyddsåtgärder när inhemska grupper som tidigare varit skyddade från konkurrens ser hotet nalkas från andra länder.
Lyckligtvis gick inte EU-toppmötet helt på den franska linjen, som hade inneburit att tjänstedirektivet helt hade dragits tillbaka. Den omarbetning som nu ska göras inriktas i stället på att Europas "sociala modell" inte inskränks.
Det innebär att de 15 "gamla" medlemsländerna vill få skydd mot konkurrens från de tio "nya" medlemmarna. På kort sikt lugnar det säkert fackföreningar och andra som har protesterat mot tjänstedirektivet. Men på längre sikt lär EU-ledarna bli varse att vägen till ekonomisk framgång — vilket är förutsättningen för allt välstånd — stavas öppenhet och konkurrenskraft.