Budgetbesvär i Uppsala

Uppsala2003-11-25 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Uppsala kommun har en lång och föga ärofull tradition av budgetbeslut som antingen tas i gryningen efter flera dagars maratonförhandlingar, i sista minuten för att skattesatsen skulle beslutas i rätt tid eller i mellandagarna för att beslutsprocessen stoppats upp.
Årets budget, som i sin första version antogs i slutet av maj, är inget undantag. Verkligheten visade sig inte stämma överens med de förutsättningar som angavs i den antagna budgeten för nästa år och kommunledningen fick krypa till korset och begära revidering av majbeslutet. Det omarbetade förslaget skulle behandlas i går men stötte i slutet på förra veckan på ett nytt hinder: Uppsala skulle bli utan de så kallade Wärnerssonpengarna om kommunfullmäktige hade antagit den reviderade budgeten. Alltså fick ekonomitjänstemännen revidera den reviderade budgeten.

Hanteringen ger ju inte intryck av att kommunledningen har budgeten i sin hand och kommunalrådet Lena Hartwig (s) medgav också på gårdagens fullmäktigesammanträde att ledningen inte rår över omständigheterna. Nej, självfallet inte, men frågan är om socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet inte tar priset i oskickligt handlag. Visst hade det varit ännu värre om kommunledningen hade låtsats som om det regnade men de senaste dagarnas uppvisning inger inte förtroende.
Årets budgettrassel aktualiserar frågan om den nuvarande budgetprocessen är den bästa. Det som störde ritningarna denna gång var bland annat att skatteprognosen inte blev den förväntade, utan lägre. Om budgetbeslutet fattats senare hade de nya siffrorna kommit med på en gång. Senarelägger man arbetet kommer det att vara lättare för de olika verksamheterna att ha underlag för budgetarbetet.

Kommunalrådet Britt Löfgren (v) ansåg att gårdagens fullmäktigesammanträde var ett illa valt tillfälle att dra igång en debatt om budgetarbetet, men när skall den debatten då föras om inte när konsekvenserna är fullt synliga för var och en?
Däremot är det förstås inte bra om frågan skulle splittra partierna. Budgetarbetets gång bör ju helst bestämmas i enighet mellan fullmäktiges partier.
Den ekonomiska verkligheten kommer inte att bli mer gynnsam för Uppsala kommun nästa år utan snarare värre. Det vore därför på sin plats att senast i början på nästa år aktualiera frågan om budgethanteringen.

Den nuvarande ordningen borde inte behöva bli någon prestigefråga utan mera en fråga om mest gynnsamma förutsättningar för ett viktigt beslut.
Läs mer om