Buss till framtiden
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det handlar om en miljöbuss som drivs med vätgas. Vätgasen blandas med syre och blir till vatten. På vägen skapas elenergi, som alltså driver bussen. Detta beror på att bussen har tankar med vätgas på taket. Där finns dessutom ett lager med bränsleceller, kylsystem och luftkonditionering. Elmotorn sitter bak i bussen. Bussen går drygt 20 mil på en tankning.
En sådan buss kostar 11 miljoner kronor mot ca 2,5 miljoner för en vanlig buss. Satsningen i Stockholm kostar 60 miljoner, varav det lokala kommunala trafikbolaget står för den största delen. Men också EU, elbolaget Fortum, Energimyndigheten, Vinnova och Stockholms miljöförvaltning är med och betalar.
Varför är då så många intresserade av denna dyra och tunga buss? Förklaringen är förstås miljön. En buss som inte har några andra avgaser än rent vatten är naturligtvis oerhört intressant när det gäller att klara de allt hårdare miljökraven i större städer.
EU har valt ut nio städer i Europa, varav Stockholm alltså är en, för en satsning på bränsleceller, den teknik som de flesta forskare tror blir en av framtidens viktigaste energikällor, inte minst i trafiken.
Fortfarande återstår mycket forskning, framför allt för att få ned priset på bränsleceller. På SL, Storstockholms Lokaltrafik, tror man inte att bränslecellsbussar kan bli standard i huvudstaden förrän kring 2020.
Många är intresserade av att bekämpa bränslecellerna, inte minst oljebolagen. Ännu i många år kommer bensinen att vara betydligt billigare än bränsleceller, om inte stenhårda miljökrav sätter käppar i hjulet. Oljan kommer säkert att räcka i ytterligare åtskilliga år.
Men faktum är att avgaser från trafiken ger ett betydande tillskott till växthusgaserna. Den globala uppvärmningen med katastrofala effekter, framför allt i sydligare länder, kommer att tillta, även om vi lyckas klara av växthusgaserna bättre än förr.
Bränsleceller är en av de mest lovande lösningarna på problemet med ren energi, men sannolikt behövs många fler. Också nya former av kärnkraft är sannolikt att vänta i framtiden.
Behovet av elenergi kommer ständigt att öka, särskilt i utvecklingsländerna. Att klara energibehovet utan att ännu mer förvärra jordens klimat är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna.