Carl Bildt kan inte ha varit inkopplad
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Frågan är dock om vi inte i Sverige nu ser en klyfta mellan vår utrikespolitik och vår säkerhetspolitik. Försvarsministern gör utspel som omöjligen kan vara samordnade med utrikesdepartementet. Ett sådant är hans utsaga om att det svenska luftförsvaret skall samordnas med Norges och att ett tiotal JAS-flygplan skall grupperas i Nordnorge. Där skall de flygas "av svenska och norska piloter".
Detta reser en rad frågor. Är det huvudsakligen norska piloter? Innebär det i så fall att vi skänker ett tiotal JAS-plan till Norge? Är det kopplat till att Norge köper JAS? I så fall - är det ett handelspolitiskt utspel som sker utan större koppling till vår säkerhetspolitik? Försvarsministern intygar dock att "det innebär inte att vi går med i Nato. Försämras det säkerhetspolitiska läget kan vi dra oss ur och basera på rullbanor i Övre Norrland."
Klart är ändå att enligt försvarsministerns beskrivning skall svenska piloter faktiskt stridsledas av Nato och svenska plan (om de nu fortfarande är svenska?) bli direkt underställda Natos flygstridsledning. Häpnadsväckande nog sker Tolgfors utspel innan vi vet om Norge faktiskt anskaffar JAS. Viktiga säkerhetspolitiska frågor kan inte hanteras på detta vis. Det förefaller osannolikt att Carl Bildt har varit inkopplad. Med sin säkerhetspolitiska kunnighet kan han omöjligen ha godtagit ett så oklart och motsägelsefullt uttalande.
Man kan spekulera i hur förhållandet mellan statsministern och utrikesministern påverkar regeringens agerande. Utomstående kommer att få facit först när historikerna börjar hantera alliansregeringens tillblivelse. Finns det en överenskommelse mellan Reinfeldt och Bildt, som innebär att den senare sköter sitt eget revir utan inblandning, men också håller sig borta från vad som sker utanför
UD:s domäner?
Det är naturligtvis inte lätt för statsministern att hantera Carl Bildt som en regeringsmedlem bland alla andra. Detta både på grund av Bildts bakgrund men också på deras tidigare personliga relationer. Men någon av dem måste faktiskt se till att vår försvars-, säkerhets- och utrikespolitik hänger samman. Försvarsministern måste kopplas och inte tillåtas springa lös på det sätt som nu sker. Kan man sedan avsluta hyckleriet kring våra Natorelationer skulle mycket vara vunnet.
För övrigt anser jag att Gotland bör försvaras.