Det var ju inte alls så här det skulle bli. Ett enat Cypern, en federation, skulle till allas glädje bli medlem i EU 1 maj. I stället är splittringen större än någonsin och bara den grekcypriotiska delen av ön blir EU-medlem.
I EU känner man sig lurad. Den grekcypriotiska ledningen har kampanjat för ett nej i helgens folkomröstning. Men det var ju turkcyprioterna som behövde övertalas att rösta ja, trodde EU. Grekcyprioterna var ju redan med. Och avtalet mellan de båda hade förhandlats fram av FN-chefen Kofi Annan själv.
Men historia kan vara ett farligt gift. Grekcyprioterna, som knappast fick någon ärlig information om avtalets innebörd, glömmer inte den turkiska invasionen för 30 år sedan. Kofi Annans avtal ger turkarna för stor makt, tycker grekcyprioterna. Därför röstade de nej med stor majoritet. Den grekcypriotiska delen skulle ju i alla fall bli medlem av EU, så varför ta en risk?
De fattiga turkcyprioterna, bojkottade av omvärlden, ville se ett enat Cypern, där de var likaberättigade med grekcyprioterna. Ett medlemskap i EU skulle skapa det välstånd och de internationella kontakter som öns norra del så väl behöver. Så turkcyprioterna röstade ja till avtalet med stor majoritet.
Så vad händer nu? FN, USA och EU beklagar grekcyprioternas nej. Det grekcypriotiska Cypern kommer att bli ett bekymmer i EU. Landet kan som EU-medlem stoppa Turkiet från att bli medlem och till och med stoppa hjälp till den turkcypriotiska delen av Cypern. Det kan bli en belastning i EU:s viktiga relationer med arabvärlden.
Många ledande politiker inom EU ångrar säkert i dag att man inte ställde Cyperns enande som villkor för inträde i EU. Men nu är det för sent.
Det talas i EU:s korridorer om att göra den turkiska delen av Cypern till ett eget land för att på så sätt stoppa grekcyprioterna från att hävda att de talar för hela Cypern. Isoleringen av den turkcypriotiska delen bör upphöra och området få det regionala stöd av EU som det skulle ha fått om det hade ingått i Cypern, tycker många.
Grekcyprioterna lever i tron att de kan få ett ännu bättre avtal än det som Kofi Annan förhandlade fram. Det verkar mycket osannolikt. I stället lutar det väl snarare åt att det grekiska Cypern kommer att få känna på hur det är att vara utfryst av flera ledande EU-medlemmar. Landets ledning har mycket att förklara.
Och från FN-håll mumlas det redan om att Cypern måste få folkomrösta igen, när alla medborgare har fått ordentlig information om vad avtalet faktiskt innebär.