Dags att avskaffa uppskovsrätten

Uppsala2009-07-25 00:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Allt sedan Kristdemokraterna i valet 2006 lanserade sitt förslag om att avskaffa fastighetsskatten har debatten pågått om olika förändringar. Regeringen har redan genomfört vissa justeringar, oppositionen hojtar ständigt lika upprört.

Alliansen föreslog två skatteskärpningar som trädde i kraft förra året. Det ena var att reavinstskatten höjdes med 2 procentenheter till 22 procent. Det andra var att man införde en skatt på uppskovsbeloppet motsvarande 3,2 procent och ett tak för uppskoven på 1,6 miljoner kronor. Syftet var att minska omfattningen av uppskoven, som i dag motsvarar en skattefordran för staten på hisnande 50 miljarder. En halv miljon fastighetsägare har sådana uppskov.

De rödgröna har föreslagit att man ska få uppskov med hela vinsten oavsett storlek. Dessutom vill de på sikt ta bort hela skatten på uppskovet, även om de börjar med en mindre del. Och så vill de höja reavinstskatten med en procentenhet till 23 procent.

Det är ett riktigt dåligt förslag. Resultatet blir naturligtvis höjda bostadspriser, eftersom det blir lönsammare att köpa ett dyrt hus för att kunna räkna in hela vinsten. Om det blir ekonomiskt mer fördelaktigt att köpa dyra hus så stiger naturligtvis priserna. Och eftersom de rödgröna dessutom vill höja reavinstskatten så blir det ännu mer fördelaktigt att utnyttja uppskovsrätten.

Det verkar konstigt att de rödgröna, som ju alltid säger sig vilja värna om låginkomsttagarna, hittar på en reform som så uppenbart gynnar höginkomsttagare. Låginkomsttagare har inte råd med dyra hus som ju ger de största vinsterna med det rödgröna förslaget.

Hur ser då en bra fastighetsskatt ut? Den ska vara enkel, ge staten hyfsade inkomster och inte stimulera fusk. Sven-Olof Lodin, tidigare professor i finansrätt, har lagt fram ett intressant alternativ. Ta bort hela systemet med uppskov! Det är ju faktiskt rimligt att betala skatten samtidigt som man får vinsten. Det betyder också att staten säkrare får sina pengar, även från dem som flyttar utomlands, vilket annars är tämligen osäkert.

Försvinner rätten till uppskov med skatten kan reavinstskatten enligt Sven-Olof Lodin sänkas till cirka 14 procent från dagens 22 procent och ändå ge staten lika stora inkomster. Det visar vilka enorma summor det är fråga om. Både Skatteverket och Villaägarna är inne på samma tankar. En så ovanlig kombination är sannerligen värd att ta till vara. Ändå har regeringen inte lyssnat.

Kraven på en övergripande skattereform ljuder allt högre. En sådan skulle kräva en överenskommelse över blockgränsen, vilket vore bra för alla. Men innan en så stor reform skulle kunna förverkligas borde Sven-Olof Lodins förslag om fastighetsskatten genomföras. Sannolikt skulle förslaget leda till sänkta huspriser och mindre fusk. Lyssna på Lodin, Skatteverket och Villaägarna, snälla Anders Borg!
Läs mer om