Dags att kasta loss
LEDARE. CUF-ordföranden Fredrick Federley argumenterar för att centern skall lämna energisamarbetet med socialdemokraterna och vänsterpartiet och göra upp med de övriga borgerliga partierna om kärnkraften.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Så löper för dagen konfliktlinjen inom centern i kärnkraftsfrågan. Det bekräftar att centerrörelsen avlägsnat sig ytterligare ett stycke från det kärnkraftsmotstånd med närmast fundamentalistiska förtecken som under så många decennier ställde partiet helt vid sidan om den seriösa debatten i denna fråga.
Men CUF-ordföranden ser med skarpare blick på dagens realiteter än partiledaren. Han noterar att forskningen om alternativa energikällor halverats, att Vattenfall investerar miljarder i kolkraftverk — och att regeringen planerar för att bygga en gasledning.
När kärnkraftsdebatten rasade som intensivast på 1970-talet med kulmen i den sakligt tvivelaktiga folkomröstningen 1980 var föreställningarna utbredda om att miljövänliga, och ekonomiskt och säkerhetsmässigt konkurrenskraftiga, alternativ till kärnkraften låg mycket nära.
Ett kvartssekel senare kan vi se att det närmast handlade om hägringar. Men nu liksom då trumpetar de trosvissa om att de goda alternativen väntar runt hörnet — medan regeringen uppenbarligen förbereder en stor satsning på naturgas, som om det skulle vara det "miljövänliga" alternativet till kärnkraften.
Naturligtvis har Maud Olofsson rätt i att en stark förankring på bägge sidor om blockgränsen är en viktig komponent i en långsiktig och stabil energipolitik. Men avgörande är ändå att denna bygger på en saklig och balanserad analys — och i det avseendet finns det betydande brister i dagens politik. Centern bör inte längre bidra till att legitimera regeringens dåliga energipolitik.